De perfecte locatie van Katrin Dekoninck

In de schaduw van de voormalige Vieille Montagne (het huidige Nyrstar) bevindt zich het Casino van Mol-Wezel. Op deze locatie blaast The Red Penguin de buurt nieuw (cultureel) leven in met muziek, kunst en theater. Katrin Dekoninck streek op deze locatie neer met haar kunstwerken. Een perfecte match.

Het is aangenaam druk in Bar Plas. Buurtbewoners en vakantie-in-eigen-landhouders genieten van spijs en drank in de zomerbar. Tussen lach en drank wordt de aandacht getrokken door een witte figuur in de vijver. Haast onopvallend observeert deze het komen en gaan. Of we er de gelaatstrekken van Katrin in ontdekken?

Op de vijver kijkend naar de bezoekers van Bar Plas (foto’s Artmonitor.be)

Ook binnen treden beeld en omgeving in perfecte harmonie. De zon tekent extra patronen op de beelden, vult met een schaduw het moment aan en doet beseffen dat op je op elk ogenblik van de dag, afhankelijk van de weersomstandigheden, een andere expo te zien krijgt.

Onze highlights:

/1/ Tearing faces (2019)

Tearing faces (foto’s: Artmonitor.be)

Een reeks nieuwe sculpturen zonder afzonderlijke titel. Geen maskers die afvallen zoals bij James Ensor, maar het volledige gelaat wordt van het hoofd getrokken. Dieper doorstoten tot de kern van de mens is niet mogelijk, de perfecte voorstelling van de innerlijke strijd die we vaak met onszelf voeren.

/2/ Geen titel (2020)

Vaak zorgt de omgeving voor de extra kracht van een werk. Op een andere locatie lag de figuur op een donkere matras: een letterlijke zachtheid. In Mol wordt het beeld omarmd door de zon: een letterlijke en figuurlijke zachtheid. Neem de tijd om even stil te staan bij dit werk. En hoop op een dag met wolken zodat de schaduwen hun werk kunnen doen.

/3/ Geen titel (2017)

In 2017 stond deze opstelling al op het Kunstenfestival Watou. De eenzaamheid werd toen extra benadrukt door de donkere omgeving waarin het zich bevond. Maar ook in een omgeving vol licht en warmte overheerst de kilte van het beeld. Alles is gezegd. Het bed voorgoed verdeeld. De naar elkaar gekeerde ruggen hoeven geen verdere verklaring.

// Ga dat zien!

… want het werk van Katrin Dekoninck is gewoon topkwaliteit.
… de omgeving vormt een absolute aanvulling voor het werk
… het boek ‘Breath’ met haar werk in combinatie met gedichten van Steven Van Der Heyden is het bewijs dat woord en beeld, 1+1=3
… Bar Plas is een heerlijke zomerbar om bij een natje en een droogje na te genieten van de mooie beelden en omgeving.


PRAKTISCH:
De expo loopt in de oude villa Bij Bar plas.
Van zondag (14 u )19 juli t/m 30 augustus.
De expo is doorlopend open van woensdag tot en met zondag van 14u00 tot 22u00.
Adres: The Red Penguin / Bar Plas , Sint-Jozefslaan 95, Mol
http://www.katrindekoninck.be
https://www.theredpenguin.be/

Dit artikel verscheen reeds eerder als Expoflits bij TheArtCouch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s