Schrijven

Caravaggio, Schrijvende Sint Hiëronymus

“Schrijven is altijd een groot deel van mijn leven geweest.” Met deze knoert van een cliché openen, zegt voldoende. Schrijven als vlucht, schrijven om de overdaad aan beelden in mijn hoofd een plek te geven.

Poëzie, proza, reisverhalen. U noemt het en ik schreef het. Organisaties als Creatief Schrijven en Wisper hielpen me met raad en daad. Het resultaat bleef niet uit want op een gegeven moment bevond ik me voor het project De Tafel van Eén als ‘Antwerpse schrijver’ tussen gevestigde auteurs als Joke van Leeuwen, Stijn Vranken, Erik Vlaminck en Michaël Vandebril.

“There are three rules for writing the novel. Unfortunately, no one knows what they are.” ~ W. Somerset Maugham

De Antwerpse ‘schrijver’ Yves Joris 😉

Op een gegeven ogenblik moest ik toegeven dat ik Maughan gelijk gaf. Ik had geen idee welke regels ik moest volgen en mijn brein was nu eenmaal harder getraind op de verwerking van nuchtere cijfers dan van creatieve plotwisselingen. En daar stond ik dan met Sylvia Plath die over mijn schouder meekeek.

“And by the way, everything in life is writable about if you have the outgoing guts to do it, and the imagination to improvise. The worst enemy to creativity is self-doubt.” ~ Sylvia Plath

Ondertussen voel ik me goed thuis in de kunstwereld. Minder fantasie, maar toch nog steeds de schoonheid van beeld die ik tracht om te zetten in woorden. Als een literaire ‘huurwoordenaar’ stel ik mijn pen ten dienste van wie mij wil lezen. Ondertussen breidt het lijstje tevreden opdrachtgevers zich uit:

Waar wacht u nog op om uw tijdschrift hier te zien verschijnen?
Contacteer me op yvesjoris <at> gmail.com