Monday Review: Achter de kookpotten met Jack the Dripper

KnipselWat hebben Monet, Oldenburg en Warhol met elkaar gemeen? Dat het alle drie kunstenaars zijn, ligt wellicht te veel voor de hand. Het zijn kunstenaars die voedsel indirect tot een onderdeel van hun kunst maakten. Claude Monet had zijn ontbijt op het gras, de soepblikken van Andy Warhol zijn wereldberoemd en ook Claes Oldenburg deed zijn duit in het zakje met zijn meer dan levensgrote voedselsculpturen. Kookboeken zijn in, moderne kunst is in. De combinatie van beide moet dan zeker een voltreffer worden, redeneren uitgevers.

in 1994 stichtten Prosper and Martine Assouline de gelijknamige uitgeverij. Assouline Publishing wil echter veel meer zijn dan een uitgeverij van luxe kunstboeken, de naam moet synoniem worden voor de betere levensstijl. Het echtpaar Assouline timmert wat dat betreft met succes aan de weg. Naast de meer dan 1.400 kunstboeken die ze tot op heden uitgaven, behoren geparfumeerde kaarsen, lederwaren en luxueuze boekaccessoires tot het gamma.  In het Londense filiaal genoot ik van de gewijde omgeving waar boeken nog tijd en ruimte krijgen om zichzelf te presenteren. In Swans Bar, de inpandige koffiebar annex bistro, liet ik me onder het genot van een ristretto (hier bestel je geen gewone koffie) onderdompelen in de wereld van liefde voor woord en papier.

Koken is een kunst. Bekende chefs toveren met perfect gegaarde ingrediënten de mooiste schotels op tafel. Want laat ons eerlijk wezen: een maaltijd moet niet alleen een genot zijn voor de smaakpapillen, maar ook een streling voor de andere zintuigen. In het boek ‘Dinner with Jackson Pollock’ draait auteur Robyn Lea de rollen om: de kunstenaar neemt plaats achter het fornuis.  Lea laat de lezer en (amateur-)kok kennismaken met recepten, kunst en natuur, een ambitieus project waar ze met vlag en wimpel in slaagt.

Lees verder op de website van Het Beeldende Kunstjournaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s