Frans Masereel Centrum viert 50ste verjaardag

Op zaterdag 15 oktober blaast het Frans Masereel Centrum vijftig kaarsjes uit en dat wordt niet alleen gevierd met een dag vol artistieke beleving, maar ook met de presentatie van de lijvige studie ‘Diepdruk – vlakdruk – hoogdruk – doordruk’.

Verschillende hedendaagse kunstenaars gaan aan de slag in onze professioneel uitgeruste grafische werkplaatsen, in en om de gebouwen ontdek je workshops voor kinderen, creatieve interventies van Vaast Colson, een collectiepresentatie met werk van o.m. Hanne Lippard, Kim Berman en Max Selen, tal van optredens, hapjes en drankjes, enzovoort.

Kastelse kunstenaars Lieven Segers, Lisse Declercq, Ben Christiani en Karl Wouters nemen je bovendien mee op een gloednieuwe kunstroute door Kasterlee. Kortom, een dag vol belevenissen en verrassing!  

Verder centraal op het programma: de presentatie van de lijvige onderzoekspublicatie over de 50-jarige geschiedenis van het Frans Masereel Centrum. Het boek met de titel Diepdruk, vlakdruk, hoogdruk, doordruk (uitgeverij Hannibal) brengt op basis van uitgebreid archiefonderzoek voor het eerst een kunsthistorische en cultuurpolitieke geschiedschrijving van het Frans Masereel Centrum. (De presentatie van de lijvige onderzoekspublicatie vangt aan om 16u. )

Sinds haar statutaire oprichting in 1972 is het Frans Masereel Centrum, genoemd naar de Belgische graficus, houtsnijder, kunstschilder, tekenaar en pacifist Frans Masereel, uitgegroeid tot een van de meest uitdagende en inspirerende omgevingen voor kunstenaars en critici om grafiek en printed matter-at-large te onderzoeken. Naar aanleiding van haar 50ste verjaardag vroeg het Frans Masereel Centrum aan de onderzoeksgroep KB45 (Kunst in België sinds 1945, UGent) om haar geschiedenis te boek te stellen.

Op basis van extensief archiefonderzoek schetst Diepdruk – vlakdruk – hoogdruk – doordruk een rijk historisch portret van het deze internationaal gerenom­meerde residentie- en tentoonstellingsruimte in Kasterlee. In zes hoofdstukken en evenveel decennia wordt de lezer doorheen de geschiedenis van het Centrum geleid, waarbij bewust de spanning tussen de densiteit van de chronologische ordening enerzijds en de selectieve bespreking van feiten en protagonisten anderzijds wordt opgezocht. Het boek start in 1962, het jaar waarin Turnhoutenaar Fons Mertens drukpersen begint te verzamelen die de basis vormen van de technische uitrusting van het latere Frans Masereel Centrum. In rijkelijke geïllustreerde bijdrages besteedt het boek aandacht aan onder meer de architectuur van het Centrum, de cultuurpolitieke context waarin het functioneerde, of de kunstenaarsboeken die het heeft uitgegeven, maar het bundelt ook interviews met voormalige werknemers en kunstenaars die er resideerden. Elk decennium wordt afgesloten met een selectie aan grafische werk gemaakt in het Centrum, alsook een gedetailleerde chronologie van gebeurtenissen.

De meeste activiteiten zijn doorlopend te ontdekken vanaf 11u tot 19u.
Het officiële gedeelte met toespraken van Anne-Mie Van Kerckhoven, Jan Jambon en Walter van den Broeck, de inhuldiging van het gedenkteken voor wegbereider Fons Mertens en architecten Lou Jansen en Rudi Schiltz en de receptie vinden plaats om 15u.

Nog tot 2 oktober kunnen geïnteresseerden kennismaken tijdens Лук Бук (Look Book) met het interessante en (vaak) ludieke werk van het internationaal gelauwerde kunstenaarscollectief Slavs and Tatars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s