Frans van Ermengem strijkt neer op Antwerpse Eilandje

Van 18 januari tot 20 februari 2020, stelt Galerie Raf Van Severen een solotentoonstelling voor van de Belgische kunstenaar Frans Van Ermengem, zoon van de bekende Gentse bacterioloog Emile Van Ermengem en broer van de schrijver, dichter en kunstcriticus Franz Hellens, die viermaal genomineerd werd voor de Nobelprijs.

Na zijn studies in Gent trekt  Van Ermengem naar Parijs om een opleiding te volgen aan de Académie Julian en de Académie Ranson, waar Félix Vallotton een van zijn docenten is. Naast schilder, grafische kunstenaar en illustrator is hij ook actief als schrijver, dichter, vertaler, kunstcriticus en journalist.

Factory girl near polluted river (c) Frans van Ermengem

In 1921 heeft hij een solotentoonstelling in Salle Delgay in Brussel en in 1942 sleept hij de prestigieuze Prix Léopold Rosy aan de Académie royale de langue et de littérature française in Brussel in de wacht. Hij verlaat België en verhuist naar Gijón in het Noord-Westen van Spanje, waar hij in 1985 overlijdt, wat zorgt voor heel wat onbeantwoorde vragen.

Van Ermengem neemt een aparte plaats in binnen de Belgische kunstgeschiedenis. In een realistische stijl, die echter opvalt door een gedurfd kleurgebruik, geeft hij diverse mythologische, Bijbelse en allegorische verhalen weer met wellustige, naakte vrouwen.

De tentoonstelling bij Raf Van Severen omvat 38 olieverf schilderijen, een waterverf en een werk in pastel die een periode van 12 jaar omvatten: van 1916 tot 1928. 

De tentoonstelling gaat gepaard met een catalogus.

Over Raf Van Severen

Raf Van Severen is een van de belangrijkste specialisten in Belgische schilderkunst uit de periode 1870-1970. Wat figuratieve kunst betreft is hij gespecialiseerd in de eerste helft van de 20e eeuw, met een voorkeur voor Fauvisten en expressionisten. Bij de abstracte schilderkunst gaat zijn voorkeur uit naar internationale kunstenaars uit de jaren 50 en 60. Na een galerie te hebben gehad aan de Minderbroedersrui 61 in Antwerpen, opende hij In juni 2018 een nieuwe ruimte aan de Godefriduskaai 52, op een steenworp van het MAS – Museum aan de Stroom.

Praktische informatie

Adres: Godefriduskaai 52, 2000 Antwerpen
Openingsuren: Ma, di, do en vrij van 14 tot 18u / Za van 11 tot 18u
https://www.rafvanseveren.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s