6th Antwerp Academy Art Book Fair

Op zaterdag 19 oktober opent de zesde editie van de Antwerp Academy Art Book Fair in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Met meer dan 120 deelnemers is deze kunstboekenbeurs uitgegroeid tot de grootste in de Benelux. De standen worden doorheen de stemmige ruimtes van de Academie verdeeld in drie secties PAST / PRESENT / FUTURE waar de vele liefhebbers van avant-garde materiaal en kunstenaarsuitgaven, tentoonstellingscatalogi, kunstboeken, kunsttijdschriften en aanverwant drukwerk hun gading zullen vinden.

Naast de alom bekende Boekenbeurs, was er jaren geleden in Antwerpen geen enkele beurs voor liefhebbers van kunstboeken en antiquarische uitgaven. Voor een zelfverklaarde ‘boekenstad’ die ook de kunst hoog in het vaandel draagt, was dat een opvallende lacune. Daarom nam de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten het initiatief tot het oprichten van de Antwerp Academy Art Book Fair (AAABF).

De eerste editie vond plaats op 18 oktober 2014. Dit initiatief bleek een schot in de roos en de respons van kunstenaars en handelaars verraste. Door de mix van antiquarische en actuele publicaties bood de AAABF een brede staalkaart van hoe kunstenaars met het boek omgaan. Daarnaast wilde ze wijzen op het culturele belang van zowel alternatieve uitgevers als gevestigde antiquaren.
Ondertussen maakt de Academie zich klaar voor de zesde kunstboekenbeurs die doorheen de jaren is uitgegroeid tot een niet te missen art book fair en kent het een forse stijging in het aantal standhouders en bezoekers. In de Lange Zaal en de aansluitende Venushal, de Wintertuin, de Tempel en de gangen van de Academie vinden niet minder dan 120 standhouders uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk een stek.
Naast de alternatieve uitgevers en kunstenaars die hun kunstenaarspublicaties voorstellen in de sectie PRESENT, bieden ook gevestigde antiquariaten uit binnen- en buitenland hun papieren schatten aan in de PAST-ruimte. Bij FUTURE staat de gedrukte output van Belgische kunsthogescholen centraal, met een focus op onderzoekspublicaties. Dit alles vormt reeds enkele jaren de perfecte mix voor een groot aantal bezoekers, gaande van sympathiserende kunstenaars en nieuwsgierig rondschuifelende kunststudenten tot professionele handelaars en doorwinterde jagers-verzamelaars. Die mix van oud en jong, antiquarisch en avant-gardistisch, maakt de beurs tot een unicum en een must voor kunst- en boekenliefhebbers. (Zie onder voor de poster en lijst van deelnemers van de 6e AAABF)

PRAKTISCH ―zaterdag 19/10 ―10:00-18:00u ―gratis toegang

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Mutsaardstraat 31 ― Venusstraat 36

2000 Antwerpen

http://www.aaartbookfair.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s