Turnhoutse Warande duikt DE NACHT in

Vele kunstenaars hebben zich ooit laten inspireren door de nacht. Het meest bekende voorbeeld is wellicht ‘Nighthawks’ van Edward Hopper. Donkere stegen en buurten in steden geven een onbehaaglijk gevoel, terwijl de nacht op het platteland betovert met eindeloze sterrenhemels. Mystiek en mistroostig tegelijk: de nacht laat niemand onberoerd.

De curatoren van ‘De Nacht’ lieten zich inspireren door het werk van meer dan dertig kunstenaars en brengen hen tijdens deze tentoonstelling in contact met de nacht, maar ook met elkaar.

Onze highlights:

/1/ Hans Op de Beeck – Location I (1998)

Hans Op de Beek, Location I (foto Artmonitor.be)

Kunstenaar Hans Op de Beeck woont en werkt momenteel in Brussel, maar de wieg van deze kunstenaar stond in Turnhout. ‘Location I’ toont een schaalmodel van een verlaten kruispunt bij nacht. Mens en auto zijn verdwenen. Alleen de functionerende verkeerslichten tonen dat de tijd niet verstild is. Het geheel vormt een balans tussen de schoonheid van de nacht en het onwezenlijke ervan.

/2/ Felix De Clercq – That is just how it is (2020)

Felix De Clercq – That is just how it is (foto Artmonitor.be)

De jonge Belgische kunstenaar (°1997) werkt vooral met olieverf. Zijn werken laten zich vaak lezen als kortverhalen waarin hij zelf een rol speelt. Felix zelf verwijst naar het werk van de Nederlandse schrijver Gerard Reve, die bekend staat om de beklemmende sfeer in zijn boeken vol frustraties en immanente verlangens.

/3/ Laetitia Molenaar – Summer Evening (2012)

De Nederlandse Laetitia Molenaar laat zich duidelijk inspireren door het werk van Edward Hopper. Voor haar foto’s maakt Molenaar eerst maquettes van ruimtes die ze vervolgens assembleert met studiowerk van modellen. Leuk detail is dat het licht in haar werk effectief ontstaat door een lampje in haar maquette.

// Ga dat zien!

…. want de curatoren zijn erin geslaagd om een prachtige tentoonstelling in elkaar te steken waarbij jonge en oudere kunstenaars, nationaal en buitenlands talent, schilderkunst en film in elkaar overvloeien tot een mix van nachtbeelden die je tot stilstand dwingen.
… geniet na afloop opnieuw van de prachtige virtuele rondleiding. Maar dan mist u wel het intimistische contact met de werken en de synergie die ze op elkaar uitoefenen.

Deelnemende kunstenaars

Nel Aerts, Fred Bervoets, John Bijnens, David Claerbout, Felix De Clercq, Bieke Depoorter en Mattias De Craene, Danny Devos, Brecht Evens, Francisco Goya, Joris Ghekiere, Harry Gruyaert, Soham Gupta, Dr. Hugo Heyrman, Wouter Huis, Pieter Jennes, Natasja Kensmil, Frans Masereel, Laetitia Molenaar, Andreas Mühe, Hans Op de Beeck, Thomas Ruff, Stefan Serneels, George Shiras, Ben Sledsens, Helmut Smits, Léon Spilliaert, Dennis Tyfus, Nele Van Canneyt, Fik van Gestel, Jan Van Imschoot, Johannes Vogl, Peter H. Waterschoot, Kohei Yoshiyuki.


PRAKTISCH
Expo ‘De Nacht’
Nog tot 13 december in De Warande, Turnhout
www.warande.be

Dit artikel verscheen reeds eerder als Expoflits bij TheArtCouch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s