Miljoenenvondst boven het aanrecht

Een meesterwerk toegeschreven aan de 13e-eeuwse  Italiaanse schilder Cimabue, ontdekt in de keuken van een Franse vrouw zal naar verwachting op de veiling miljoenen opleveren.

Het kleine houten schilderij “Christus bespot” toont Christus omringd door een menigte. “Deskundigen denken dat het deel uitmaakt van een groter tweeluik dat Cimabue schilderde rond 1280,” verklaart Stephane Pinta van de Parijse Turquin-galerie.

Cimabue – Christ mocked

“Het is een belangrijke ontdekking voor de kunst,” aldus Pinta. Het recent ontdekte kunstwerk meet 24 centimeter bij 20 centimeter en hing tot voor kort aan een muur tussen de keuken en de eetkamer van een huis in Compiègne. De vrouw des huizes had geen besef van de waarde van het werk totdat een veilingmeester het schilderij opmerkte en voorstelde om het verder te laten onderzoeken.

Cimabue

Cimabue, die de Italiaanse meester Giotto zelf onderwees, wordt beschouwd als de voorvader van de Italiaanse Renaissance. Hij brak met de Byzantijnse stijl die populair was in de Middeleeuwen, en bracht elementen van beweging en perspectief, karakteristiek voor de westerse schilderkunst, in zijn werk.

Na bestudering van de Franse keukenvondst bevestigden specialisten van Turquin galerij met “zekerheid” dat het kenmerken van Cimabues werk had. Zij namen nota van duidelijke gelijkenissen met het tweeluik van Cimabue, waarvan een paneel te zien is in de Frick Collectie te New York en het andere in de National Gallery te Londen. Gelijkenissen in de gelaatsuitdrukkingen en gebouwen van de hand van de kunstenaar in combinatie met technieken die hij gebruikte om de illusie van licht en afstand op te roepen, trokken de specialisten over de streep.

Het schilderij wordt op 27 oktober geveild bij het Parijse veilinghuis Acteon. Experten gaan ervan uit dat een groot kunstmuseum het zal kopen en rekenen op een prijs tussen 4 en 6 miljoen euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s