Recensie: er was eens een kasteel in de wolken

Jaume Plensa, 'Marianna et Nuria', 2015
Jaume Plensa, ‘Marianna et Nuria’, 2015

Het kasteel van Le Roeulx  van de adellijke familie de Croÿ kreeg sinds de middeleeuwen heel wat illustere gasten op bezoek. Filips de Goede, Karel V en Maria de Medici zijn slechts enkele notabelen die mochten genieten van de gastvrijheid van het kasteel en het 45 ha grote park. Normaal blijven de poorten van het kasteel gesloten voor het grote publiek, maar in het kader van ‘Mons 2015’ organiseert De Stichting Croÿ-Roeulx de tentoonstelling ‘Clouds’ (Wolken). De moeite om naar Le Croeulx te trekken? Yves Joris zocht het voor u uit.

“Hij ziet eruit als een donderwolk.”
“Donkere wolken pakken zich samen boven hun huwelijksleven.”
Wolken worden vaak in verband gebracht met depressiviteit en somberheid. Nochtans was dat vroeger anders. Wolken waren toen regenbrengers, anders gezegd: dragers van vruchtbaarheid. Een loodgrijze hemel verwelkomt me wanneer ik Henegouwen binnenrijd. Het regent hard en het ziet er niet naar uit dat het de volgende uren beter zal worden. Het is met andere woorden een perfecte gelegenheid om een wolkententoonstelling te bezoeken en me onder te dompelen in een vruchtbare synergie van kunst en natuur.

Lees verder in het nieuwe nummer van Het Beeldende Kunstjournaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s