Mirrors of time laat je artistiek dolen

Kan je een tentoonstelling selecteren op basis van locatie? De dikke muren van een kasteel en de rit naar Lanaken in de aircokoelte van de wagen deden TheArtCouch afzakken naar Oud-Rekem voor de tentoonstelling Mirrors of Time.

De zon brandt genadeloos de terrassen leeg. Iedereen zoekt verkoeling achter gesloten gordijnen of aan de rand van het zwembad. Een eenzame fietser laat zich elektrisch voortrekken door het zinderende landschap. Alleen de spiedende blik van Clint Eastwood en de muziek van Morricone ontbreken in het plaatje. Het is op deze locatie waar Annemie Van Laethem en Erik Croux dertig jaar geleden neerstreken om hun bezieling voor hedendaagse kunst te delen.

De tentoonstelling ‘Mirrors of Time’ draait rond het inzicht dat kunst altijd draait om tijd. Deze denkwijze is dan ook de rode draad in het werk van de kunstenaars en wordt kracht bijgezet door de onwezenlijke vervallen schoonheid van het kasteel. Meer dan twintig kunstenaars nemen de zalen in. Soms ingetogen, soms met een knipoog, maar steeds heel aanwezig met hun werk.

Onze highlights:

/1/Jeroen Cremers – End of a System, 2015-2017

Van de Nederlandse kunstenaar Jeroen Cremers valt vooral End of a System op. Dit massieve hoofd van bijna 1.5m hoog is volledig opgetrokken uit karton. Dit materiaal dat de tijdelijkheid van alles benadrukt is het perfecte memento mori in deze tijden.

/2/ Jeroen Eisinga – Sehnsucht, 2002

Eisinga was vorig jaar nog te bewonderen met zijn kudde ingesneeuwde schapen. De blik van de bevroren dieren staat op het moment in schril contrast met de heersende temperaturen. Maar ‘Sehnsucht’ is een nog veel pakkender beeld. Voor dit werk liet de kunstenaar een dode zebra op een zwart-wit geblokte vloer leggen. Over een periode van 2 maanden vergaat het dier, maar door de manier van filmen lijkt het dier doorheen deze periode te blijven ademen.

/3/ Koen Vanmechelen- verschillende werken

Streekgenoot Koen Vanmechelen heeft zeker zijn plaats verdiend binnen dit kasteel. De curatoren omschrijven zijn nieuwe werk ‘Between jungle and civilisation’ als een uitgerekte paringsdans. Met reïncarnatie als centraal thema waaieren drie grote installaties over de verschillende verdiepingen uit.

// Ga dat zien!

…want naast het werk van bovenstaande kunstenaars kan je je laten verrassen door kunst van Karin Arink, Bram Braam, Charlotte Caspers, Erik Croux, Eddy Fontaine, Susanna Inglada, Tatiana Istomina, Mehdi-Georges Lahlou, Otobong Nkanga, Thierry Oussou, Marleen Rothaus, Andreas Schmitten, Insa Schülting, Lieven segers, Slammer, Berndnaut Smilde, Topp & Dubio, Koen Van den Broek en Marta Volkova &Slava shevelenko.
…want de vergane glorie van het kasteel voegt een aangrijpende dimensie toe aan de tentoonstelling.
…want in de buurt zijn er talloze fiets- en wandelpaden: de perfecte combinatie van cultuur en natuur.
…want Oud-Rekem is terecht uitgeroepen tot een van de mooiste plekken van Vlaanderen.


PRAKTISCH:
De tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 27 september
Kasteel d’Aspremont-Lynden & Museumkerk, Groenplaats 1-4, Oud-Rekem 
https://www.forumtri.be/nl/project/2020

Dit artikel verscheen reeds eerder als Expoflits bij TheArtCouch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s