In 2012 organiseerde Jan Hoet samen met Hans Martens de tentoonstelling ‘St. Jan‘ in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Het was een laatste statement van de vorig jaar overleden kunstpaus. Recent organiseerde Mu.Zee nog een postume ode aan Jan Hoet in Oostende. (link toevoegen vorige recensie). Wie dacht dat er na Hoets dood een artistiek vacuüm zou ontstaan heeft het mis. Samen met kunstenaar Kris Martin, een van de artistieke krachten achter ‘St. Jan‘, stippelde Jan Hoet Jr. een kunstenparcours uit in de Vlaamse Ardennen. Het geheel kreeg de titel PASS mee. Yves Joris trok er op een zonnige zondag op uit om het tien kilometer lange parcours aan een kritische blik te onderwerpen.
Door Yves JORIS
Het is gezellig druk op het anders kalme kerkplein van Huise. Fietsers en wandelaars maken zich op om zich in groepsverband of individueel te laten verrassen door de kunstwerken op de uitgestippelde route tussen Huise, Mullem, Wannegem en Lede. Deze dorpen bevinden zich ten westen van de drukke verbindingsweg Gent-Oudenaarde, maar de zonovergoten rust die ze uitstralen doet vermoeden dat ‘haast’ hier nog moet worden uitgevonden. Ook al kan de route overal gestart worden, toch zakken veel bezoekers af naar Huise waar zich in het voormalig politiekantoor een van de verkooppunten bevindt voor toegangskaarten.
Van hieruit vertrekt ook mijn ontdekkingstocht langs onbekende dorpen en veelal dito kunstwerken. Kris Martin speelt als inwoner van Mullem, dat in 2007 nog tot een van de vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen uitgeroepen werd, een thuismatch. Hij is vertrouwd met het licht glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen en wil met PASS de deelnemende kunstenaars uitdagen om na te denken over hun werk in deze omgeving. Landschap en kunst in perfecte symbiose. Met een gestencild plan (moet je daar nu echt 3€ voor vragen?) trek ik via de Wannegemsesteenweg richting het gelijknamige dorp. Het plan is in feite overbodig: gekleurde linten langs het parcours zorgen ervoor dat het onmogelijk is om te verdwalen.
Lees het vervolg van de recensie op Het Beeldende Kunstjournaal.