Wandelen op het Vlaamse Père Lachaise

262403 campo1 76be5f large 1508923070Het Campo Santo wordt ook wel eens het Père Lachaise van Gent genoemd: een idyllische plek waar nogal wat vooraanstaanden begraven liggen.

Het was pastoor Jozef Van Damme die in 1847 het initiatief nam om achter de pas gebouwde Sint-Amanduskerk een kerkhof in te richten, niet alleen voor zijn parochianen, maar hij verkocht ook percelen van deze romantische begraafplaats aan de Gentse elite. Het initiatief werd gesmaakt en een aantal mensen werden zelf opgegraven uit hun oorspronkelijke begraafplaats om herbegraven te worden op Campo Santo.

Er ontstond al snel een traditie van Campo Santo als begraafplaats voor de intellectuele elite. Hun biografieën geven een inkijk in de geschiedenis en in de kunstgeschiedenis. Op dit bijzondere kerkhof kan de bezoeker zich laten verwonderen door de soms zeer mooi uitgewerkte grafmonumenten.

De Cultuurdienst ontwikkelde een nieuwe kaart voor het Campo Santo waarmee men zelf op ontdekking kan gaan. De kaart vertelt meer over de begraafplaats en het ontstaan ervan, en neemt de wandelaars mee langs 49 graven van textielbaronnen, dichters en romanciers, regeringsleiders en andere personen die een bijzondere rol van betekenis hebben gespeeld voor de stad Gent en daarbuiten.

‘De wandelkaart vertelt aan de wandelaars over de betekenis van de figuren die er begraven liggen en over hoe zij hebben bijgedragen tot de wereld waar in zij leefden, vaak hebben hun daden en inzichten vandaag nog een weerklank. Ook de graven van een aantal meer recent overleden figuren, zoals Luc De Vos, Jan Hoet en Wilfried Martens zijn op de wandeling terug te vinden.’

Annelies Storms, schepen van Cultuur

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s