Neruda werd niet vergiftigd

AVT_Pablo-Neruda_4996

De rechter die de doodsoorzaak van de Chileense dichter Pablo Neruda onderzocht, heeft de opdracht gegeven om de stoffelijke resten opnieuw over te brengen naar hun laatste rustplaats. Lange tijd werd aangenomen dat de dichter in 1973 stierf aan prostaatkanker. In 2011 beweerde zijn voormalige chauffeur echter dat Neruda vergiftigd was en verzocht de rechtbank zich over het overlijden te buigen. Experts hebben echter geen sporen van vergiftiging aangetroffen in het lichaam dat in 2013 vanuit zijn begraafplaats in Isla Negra werd overgebracht.Formeel is het onderzoek nog steeds aan de gang. Rechter Mario Carroza verordende om, na  de laatste onderzoeken, op 8 april het lichaam opnieuw naar Isla Negra over te brengen.

Meer dan 3.200 mensen stierven en 38.000 werden gefolterd tijdens de Pinochet dictatuur die duurde van 1973 tot 1990. Neruda was een goede vriend van president Allende die door de coup van Pinochet om het leven kwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s