Sunday sounds: Brindisi ‘Libiamo, Ne’ Lieti Calici

download

Wanneer men bovenstaande titel uitspreekt, zullen wellicht alleen operaliefhebbers instemmend knikken. Wanneer men echter ‘het drinklied uit La Traviata’ zegt, dan zullen velen een teken van herkenning geven. De dwalende (‘la traviata’) is een van Verdi’s bekendste opera’s. Het werk is gebaseerd op het boek De dame met de camelia’s van Alexandre Dumas (fils).

Violetta is een rijke courtisane die voor haar een feest geeft. De jonge Alfredo dingt al meer dan een jaar naar haar hand, maar Violetta wijst zijn avances af. Later echter wordt ze wel ontroerd door zijn volharding en biedt hem een camelia aan die hij moet terugbrengen wanneer deze uitgebloeid is. Violetta beseft dat het beter is haar bestaande leven op te geven en te kiezen voor de liefde van Alfredo. Het leven is echter duur en zonder inkomsten ziet Violetta zich genoodzaakt om haar eigendommen te verkopen. Terwijl Alfredo in Parijs is om deze verkoop te verhinderen, bezoekt zijn vader Violetta. Hij smeekt haar om hun ‘zondige’ relatie te beëindigen omdat deze het huwelijk van Alfredo’s zus in de weg staat. Violetta geeft toe en schrijft Alfredo een afscheidsbrief. Alfredo blijft ontroostbaar achter. Wanneer hij later Violetta opnieuw ontmoet op een feest, gooit de verbitterde Alfredo geld naar haar en bijt haar toe op deze manier voldoende betaald te hebben voor haar diensten. De zwaar zieke Violetta stort in de armen van haar vriendin in elkaar. In het laatste bedrijf komt Alfredo achter het offer dat Violetta gebracht heeft, maar het is te laat. Ze schenkt hem vergiffenis en sterft in zijn armen.

Deze opera toverde Anna Netrebko en Rolando Villazon om tot het droomkoppel van de opera. Bovenstaand drinklied bewijst waarom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s