Een nieuwe zomer – een nieuwe triënnale

beaufort2015Volgende zomer – 2015 – is er een nieuwe editie van de triënnale Beaufort aan de Kust. van 21 juni tot 21 september 2015 kan je weer genieten van kunst in het unieke kader van de Kust.

Deze uitgave van Beaufort vernieuwt zich qua aanpak en benadering. De combinatie strand, zee, duinen en kunst blijft evenwel een uniek concept. Kunst en cultuur werken meer dan ooit als katalysator en economische motor om duurzaam cultuurtoerisme in de kustregio te promoten en zowel binnen- als buitenlandse kunstliefhebbers aan te trekken.

Het artistieke concept, de implementatie en de bewaking worden gestuurd vanuit een samenwerkingsplatform tussen de curatoren Lorenzo Benedetti (De Appel in Amsterdam), Patrick Ronse (Be-Part in Waregem), Hilde Teerlinck (ENSA in Bourges) en Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE in Oostende).

De komende editie van Beaufort is getiteld ‘Beaufort Buiten de Grenzen’ en wil werken rond drie hoofdlijnen: ‘dialoog’, ‘natuur en architectuur’ en ‘duurzaamheid’.

Dialoog

Kunstenaars worden uitgenodigd om vanuit hun artistieke visie te reflecteren en een dialoog te starten rond de begrippen ‘grens’ en ‘grenslijn’. ‘Beaufort Buiten de Grenzen’ is een uitnodiging om buiten conventionele kaders te denken, en juist andere zones of gebieden te verkennen. Dit kan puur geografisch zijn, maar ook mentaal, of materieel. Nieuwe grenzen kunnen ook ontstaan door klimaatveranderingen, epidemieën, voedseltekorten, technologische vooruitgang, mobiliteit en ook politieke en economische conflicten.

Natuur en architectuur

De thematiek ‘natuur en architectuur’ biedt de kans om acties en interventies te ondernemen, te verkennen en te ontdekken. In ‘Beaufort Buiten de Grenzen’ spelen drie opvallende natuur- en erfgoedlocaties aan de Belgische kust een centrale rol: het Zwin Natuurcentrum aan de Oostkust, het provinciedomein Raversyde in het midden en het bezoekerscentrum De Nachtegaal met de omringende Oosthoekduinen aan de Westkust. Op deze drie locaties worden groepstentoonstellingen gepresenteerd.

Als artistieke verbinding tussen de drie hoofdlocaties zal in elk van de 10 kustgemeentes een kunstwerk te bewonderen zijn. Dit resulteert in 1 of 2 solotentoonstellingen langsheen de Belgische kustlijn.

Door te kiezen voor natuurlocaties is het team van Beaufort er zich van bewust dat een nauwe samenwerking met de desbetreffende partijen, de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos, zeer essentieel is om een goede en verantwoorde aanpak en realisatie van Beaufort te verwezenlijken. Duurzaamheid en een ecologische bewustzijn zijn van belang en maakt onderdeel uit van de speerpunten. Dit gegeven wordt duidelijk naar de kunstenaars gecommuniceerd om zo samen tot een duurzaam project te komen. De totstandkoming van Beaufort is en zal een constante dialoog zijn tussen de kunstenaars, de curatoren, het projectteam, de drie hoofdlocaties, de Provincie en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Naast de bestaande infrastructuur zal er plaats zijn voor experiment met de aanwezigheid van paviljoenen, dit in de lijn van de thematiek ‘buiten de grenzen’. Architecten en kunstenaars krijgen de kans om onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van tijdelijke sites, ofwel via nieuw te bouwen constructies of via bestaande eenheden. Deze paviljoenen fungeren zowel als expo-, gespreks- en/of ontmoetingsruimte.

Duurzaamheid

Via nevenactiviteiten zoals workshops, rondleidingen, lezingen, gesprekken en debatten wordt het publiek uitgenodigd om na te denken over grenzen en grensverhalen en de dialoog met elkaar aan te gaan. Dit programma streeft naar een duurzame uitwisseling met een blik op de toekomst.

Meer op www.beaufort2015.be.

– See more at: http://www.dekust.be/beaufort2015#sthash.puJZq1fr.dpuf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s