Francis Maere Fine Arts Gallery organiseert ‘Let’s Get Out’

Francis Maere Fine Arts Gallery lokt ons deze zomer naar buiten. Na een lange lockdown wordt ons verlangen naar natuur en kunstbeleving opnieuw vervuld met het gloednieuwe art festival Let’s Get Out. In het hartje van de Leiestreek kunnen bezoekers van 15 juli tot en met 17 oktober al wandelend door een prachtig groen decor genieten van het werk van meer dan 30 actuele Belgische kunstenaars. Onder hen grote namen als Arne Quinze, Hanneke Beaumont en Jan Fabre. Pop-up restaurant A[G]REABLES by Douglas & Boxy’s koppelt een unieke culinaire belevenis aan het kunstenfestival.

Avant-garde en establishment
Met Let’s Get Out nodigt Francis Maere ons uit om de prachtige Leiestreek te verkennen. In Bachte-Maria-Leerne, in een meander van de Leie nabij Sint-Martens-Latem vindt de hele zomer een kunstenfestival plaats. Op twee verschillende locaties, op wandelafstand van elkaar, worden beelden, installaties en schilderijen van de hand van meer dan 30 voornamelijk actuele Belgische kunstenaars getoond.

Het kader van het kunstenfestival is uniek en combineert klassiek en avant-garde. In het kasteelpark van het elegante Kasteel Ooidonk exposeren verschillende gevestigde waarden. Een paar honderd meter verderop krijgt jong aanstormend talent de kans om zijn werk te tonen in het authentiek brute decor van de zeventiende-eeuwse hoeve “Goed te Reables”.

Gevestigde waarden en jong geweld
In het kasteelpark komt een hommage aan Eugène Dodeigne (1923-2015), geboren in België maar uitgeweken naar Noord-Frankrijk. De prachtige overzichtstentoonstelling in La Piscine Roubaix was door de lockdown slechts kort te bezoeken, daarom zal een selectie ook te zien zijn tijdens Let’s Get Out. Pierre Clerk (°1928, Atlanta) was hetzelfde lot beschoren als Dodeigne. Zijn eerste Belgische one-man show, bij Francis Maere in Gent werd eveneens getroffen door de lockdown. Daarom krijgt ook hij deze zomer een podium in Ooidonk alvorens de werken teruggestuurd worden.

Daarnaast vormt het kasteelpark het speelveld voor grote namen uit de actuele Belgische kunst. Tussen het groen zal werk te zien zijn van Arne Quinze, Kris Martin, Jan Fabre, Jean-Michel Folon, Hanneke Beaumont, Etienne Desmet, Koen Van Mechelen, Philip Aguirre y Otegui, Kobe of Oscar Jespers.

De hoeve “Goed te Reables” wordt ingepalmd door aanstormend talent. In de verschillende ruimtes ontdekken bezoekers installaties lichtsculpturen, objecten en schilderijen van Stanislas Lahaut, Sofie Muller, Tim Volckaert, Stief Desmet, Maen Florin, Bart Van Steenkiste, Charlie De Voet,  Sylvie Martens, Lieven Lefere, Isidoor Goddeeris, Dolores Bouckaert & Kris Dewitte, Ingrid Castelein, Stan van Steendam, Peter De Meyer, Frederik Lizen, Jeffe De Brabandere, Roeland Tweelinckx, Peter Morrens, Johan De Wit en Henry Claeys.

Kunstwerkjes op de borden
Met pop-up restaurant A[G]REABLES zorgen de kunstzinnige chefs van Douglas & Boxy’s voor gastronomische hoogstandjes, dat andere plezier dat we de afgelopen maanden zo gemist hebben. Stefan, Kristof en Douglas serveren dagelijks lunches op het binnenplein van de hoeve of bij regenweer in het wagenhuis. Met tapas en aperitief wordt zachtjes de avond ingezet die in het teken staat van een zalig zomers sharing / BBQ menu.

De originele setting van de hoeve wordt knap aangekleed met design van Willy Vandermeeren, Eland, Femat, Luc Poelman Terrazo voor een totaalbelevenis die rust, genot en schoonheid samenbrengt.

LET’S GET OUT
VAN IDEE NAAR CONCEPT

Nieuw leven in Leiestreek
Francis Maere Fine Arts staat voor de promotie van de Belgische kunst van eind negentiende eeuw tot en met vandaag. Met het kunstenfestival Let’s Get Out blaast de galerij met een ongeconditioneerde blik nieuw leven in de Leiestreek.

De Leiestreek oefent al decennialang een grote aantrekkingskracht uit op levensgenieters die houden van natuur en kunst. Langs de prachtige meanders van de rivier kronkelen mooie wandel- en fietspaden die je naar belangrijke musea als MDD, Mudel en Gevaert-Minne of één van de vele kunstgalerijen leiden. De talloze terrasjes, restaurants en charmante hotels of B&B’s dragen bij tot de bijzondere sfeer van de streek en nodigen uit om even te verpozen of om wat langer te blijven. Dankzij de centrale ligging ben je er vanuit Antwerpen, Brussel, Knokke of Rijsel in slechts 45 minuten.

Natuur en erfgoed
Sinds mensenheugenis bestaat er een golfbeweging tussen de stad en het platteland. In het begin van vorige eeuw ontvluchtten heel wat jonge kunstenaars de drukke, vervuilde en geïndustrialiseerde steden op zoek naar rust, inspiratie en samenhorigheid op het platteland. Van Sint-Martens-Latem hier bij ons over Barbizon in Frankrijk en Worpswede in Duitsland tot Blaricum in Nederland.

Ook vandaag stellen we een soortgelijke terugkeer naar de natuur vast. Kunstenaars ontvluchten opnieuw de steden, op zoek naar rust en verbondenheid met de natuur. Toonaangevende galerijen zoals Hauser & Wirth openden vestigingen op het platteland (Durslade Farm in Somerset). Nieuwe verzamelingen worden ondergebracht in musea of stichtingen waarbij gestreefd wordt naar harmonie tussen natuur en architectuur (Museum Voorlinden). Dit alles kadert in een algemene bewustwording dat kunst, kennis, eerbied voor de natuur en een gezonde levensstijl de mensheid én de wereld zullen verbeteren en redden.

Het concept van deze tentoonstelling in de authentieke “Goed te Reables” hoeve sluit perfect aan bij deze trend. Bovendien wordt zo ook een ander pijnpunt in onze samenleving, namelijk het beheer van erfgoed, op een creatieve manier aangepakt. Met Let’s Get Out zorgt Francis Maere Fine Arts voor een zinvolle tijdelijke en publieke culturele invulling van een van die vele door erfgoed geklasseerde pareltjes in ons land.

Een kunstenfestival zonder curator
Let’s Get Out laat de bezoeker kennismaken met een mooie, gevarieerde en uitgepuurde selectie van kunstenaars in een opstelling met aandacht voor het werk op zich, maar perfect in verhouding tot de omgeving.

De keuze voor de exposerende kunstenaars kwam er via persoonlijke connecties met kunstenaars en collegiale contacten met andere galerijen. De bijzondere locatie sprak meteen aan, net zoals het feit dat de kunstenaars carte blanche kregen bij het uitkiezen van hun werk en de invulling van de ruimtes. De finale affiche brengt avant-garde en establishment samen op één festival, in twee verschillende sferen. Zo staat Let’s Get Out voor een unieke (her)ontdekking van zowel de hoeve als het kasteelpark.

Alle kunstwerken kunnen aangekocht worden. Een publicatie met beschrijving en beelden van de werken in situ verschijnt later.

PRAKTISCH:
Let’s Get Out opent op 14 juli (vernissage op uitnodiging) en zal de hele zomer te bezoeken zijn, van 15 juli tot en met 17 oktober, telkens van woensdag tot en met zondag, van 10u tot 18u.

Tickets kosten 20 euro – vanaf 5 juli via www.letsgetout-artfestival.be
of aan de ingang van de hoeve. Gratis toegang t.e.m. 12 jaar.

Restaurant A[G]REABLES opent om 12u voor lunch en aansluitend afternoon tea. Vanaf 18u zijn de tafels gedekt voor het diner – reserveren aangeraden. 

Het restaurant is ook toegankelijk zonder toegangsticket voor de expo. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s