Hortus Conclusus Tulipa, van tulp tot parfum

In meerdere religies staat de Hortus Conclusus (Besloten Tuin) voor de paradijselijke tuin: de plek waaruit de mens ooit verdreven werd en waarnaar hij sindsdien op zoek is. Een verbeelding van de Tuin van Eden door tuin- en landschapsarchitect Ronald van der Hilst waarmee hij reeds enkele decennia bezig is. Samen met geurkunstenaar Laura De Coninck brengt hij een hulde aan zijn tuin met het parfum Hortus Conclusus Tulipa.

Laura en Ronald met hun creatie

Geur stond altijd al centraal in het werk van Ronald van der Hilst, en het was verrassend genoeg de bescheiden, maar bijzondere, tulp die zo zijn hart veroverde. Hij liet zich inspireren door de maar liefst 6.000 bestaande tulpensoorten, waarvan er 350 variëteiten terug te vinden zijn in zijn Hortus Conclusus, een omsloten stadstuin aan de Sint Joriskerk (Mechelseplein), die vorige winter nog onderdeel uitmaakte van de tentoonstelling Finis Terrae.

Toen hij in het voorjaar van 2021 de coronasleur van beautyjournalist en parfumexpert Sofie Albrecht doorbrak met een kistje geurende tulpen uit zijn tuin, bracht zij geurkunstenaar (olfactory artist) Laura de Coninck op de hoogte van de mogelijkheden van deze aromatische schatten. Laura ging op geurreis langs de bloeiende tulpen en planten van Ronalds Hortus Conclusus en was verrast door de aroma’s van honing, bloemennectar en vlierbloesem, afkomstig van de vele tulpen.

van tulp tot parfum

Op uitnodiging van Ronald stapte Laura op de Thalys naar Parijs met een bosje vers geplukte tulpen uit de Hortus Conclusus-tuin. Haar doel? Een parfum ontwikkelen dat hulde brengt aan de tulpen uit Ronalds meesterwerk. Partner in crime was daarvoor mentor en meester parfumeur Sonia Constant en Givaudan, het wereldvermaarde parfumlaboratorium. Samen doken ze in het ongelofelijke geurarchief, waar ze de formule van de Tulipa Sylvestris ontdekten, zodat ze deze moleculair konden reconstrueren. Toeval wil dat dit Ronalds favoriete geurende tulp is. En hoewel Sonia Constant initieel niet overtuigd was van het potentieel van de tulp als basis voor een parfum, bewees Laura haar van het tegendeel.

Het resultaat is een bijzonder gelaagd parfum dat ons meeneemt op een wandeling doorheen van der Hilsts Hortus Conclusus. Tulpen vormen uiteraard de basis, aangevuld met toetsen van vlierbloesem, vijg, oranjebloesem, sandelhout en amber voor een romige ondertoon, omhuld door de groene aroma’s van vetiver en aangesterkt met patchoeli voor diepe aardse geuren. En als kroon op het werk: een uitgesproken saffraannoot, een vertaling van de sensuele geur die de bloem in de laatste stadia van zijn bloei zo kenmerkend maakt.

Dit parfum (editie 500 flessen) heeft een aantal kenmerken van natuurwijn: Ronald en Laura hebben gekozen om de parfum, gemaakt met erg hoogwaardige ingrediënten, niet te fixeren zoals doorgaans wel gebeurt. Hierdoor heeft de parfum de kans verder te rijpen en te ontwikkelen in de fles, naar analogie met de levenscyclus van een tuin, die door verworven maturiteit alsmaar mooier wordt. Visual artist Marcel Lennartz nam de vormgeving op zich, waarin hij streeft naar een puurheid en eenvoud omdat het moet gaan om wat er in de fles zit. (De natuurlijke ingrediënten kunnen op termijn zorgen voor bezinksel of voor een verandering van kleur, maar dit heeft geen invloed op de geur zelf).

De tuin kan op aanvraag bezocht worden, en is vrij te bezoeken tijdens de twee eerste weekends (6-7, 13-14) van mei en het laatste weekend van juni (24-25).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s