Cindy Wright: eye to eye

Nog tot 31 maart 2022 presenteert de Belgian Gallery Brussels een originele tentoonstelling die gewijd is aan het werk van de Belgische artieste Cindy Wright (°1972 – woont en werkt in Antwerpen). Onder de titel « Eye to Eye » toont de tentoonstelling – samengesteld door Claire Leblanc, directeur-curator van het Museum van Elsene – een twaalftal werken, waarvan sommige afkomstig zijn uit de collecties van het Museum van Elsene en andere recente producties van de kunstenares zijn.

Cindy Wright © Photo : Johan Jacobs

Over de tentoonstelling door Claire Leblanc
Zonder enige ontsnapping, in een niet te stoppen confrontatie, daagt Cindy Wright ons uit met een onontkoombare sterfelijkheid. « Eye to eye ». In het gezicht van de dood. Majestueus. Plechtig. Graven. Maar met een bijzondere virtuositeit die haar kenmerkt en die zich ontvouwt in een wonderbaarlijke en imiterende manifestatie, verleidt Cindy Wright meer dan dat ze afstoot. Net als onze eigen weerspiegelingen, doen deze majestueuze schedels onze trots wankelen en confronteert de kunstenares ons met onze eindigheid. Het magnetisme werkt. Charme of duivelskunsten, de serie « Eye to eye » van Cindy Wright is uiteindelijk een ware ode aan het leven, zijn kracht en zijn grootsheid.

Eye to Eye © Cindy Wright © Photo : Dominique Provost

Een samenwerking met het Museum van Elsene
Volgens Claire Leblanc: Het kunstwerk bevindt zich op het kruispunt van meerdere realiteiten en wegen. Naast zijn eigen uniekheid zal het – meestal – in meerdere contexten gedeeld worden en aan veel opvattingen onderworpen worden. Ten eerste, in de cocon van het atelier, later in de galerijen, bij privéverzamelingen, in tentoonstellingsruimtes, in musea… waardoor het zowel verschillende als rechtmatige statussen krijgt. Het werk van Cindy Wright is vertegenwoordigd in de collecties van het Museum van Elsene met twee werken – de aankoop van «Sneeuwwitje» in 2009 en «Kattenmelk» in 2019 – en creëert zo een samenwerking en een duurzame band tussen de kunstenares en de instelling. De belangstelling en zelfs de steun voor de vorderingen van de kunstenares en de actualiteit zijn daar een illustratie van. Het was voor ons dan ook heel natuurlijk om in te gaan op de uitnodiging van de Belgische Galerie, die onlangs naar Elsene is verhuisd, om mee te werken aan de tentoonstelling « Eye to eye » Het mengen van ons publiek, het kruisen van standpunten, het confronteren van werken en benaderingen maken deel uit van onze respectieve missies. Het is in deze veelzijdige geest dat wij met genoegen aan dit project deelnemen en deze uitzonderlijke serie van Cindy Wright in dialoog brengen met drie stukken uit de collecties van het Museum van Elsene.

Cindy Wright
Eye to eye

10 tot 31 maart 2022  
Plaats
Belgian Gallery Brussels
39 Florencestraat
1050 Elsene  
Openingsuren
Op donderdag van 11u tot 18u
Van vrijdag tot zaterdag van 14u tot 18u  
Contact galerij
brussels@belgiangallery.com +32 (0)497 44 25 91

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s