Welke artiesten zijn hot or not?

Halfjaarlijks publiceert ArtTactic zijn confidence reportHet rapport, dat voor de eerste keer in 2005 verscheen, is ondertussen aan zijn 31ste versie toe en baseert zich op de input van 109 verschillende bronnen zoals internationale verzamelaars, veilingspecialisten, adviseurs en andere professionelen uit de kunstwereld. Welke conclusies trokken zijn over de laatste zes maanden?

Als we kijken naar het kortetermijnvertrouwen dan merken we op dat William Kentridge van de zesde naar de eerste plaats stijgt. Hij voelt wel de heter adem van On Kawara en George Condo in zijn nek. Op lange termijn blijft Gerhard Richter ongenaakbaar met in zijn voetspoor Cindy Sherman en Robert Gober. Damien Hirst, Matthew Barney en de gebroeders Chapman bengelen aan de onderkant van het klassement.

Het vertrouwenskwadrant van gevestigde kunstenaars

Bovenstaand analytisch kader werd voor het eerst ingevoerd in 2009, op het dieptepunt van de financiële crisis. Het wou een antwoord bieden op de vraag van de verzamelaars naar een indicator die een beeld geeft van de ‘lange termijn’ visie op de kunstmarkt. De x-as vertegenwoordigt de respondenten die van mening zijn dat de kunstenaarsmarkt de volgende 10 jaar van groot belang zal blijven (de Levensduurindicator). Als de cijfers boven de 50% uitkomen, betekent dit dat meer dan de helft van de respondenten van mening is dat de markt van de kunstenaar op de lange termijn van groot belang zal zijn.
De y-as daarentegen vertegenwoordigt het vertrouwen op korte termijn (in de komende 6 maanden) in een bepaalde markt voor een kunstenaar. De
Vertrouwensindicator meet de relatie tussen positieve en negatieve reacties en een lezing boven de 50, impliceert dat er op korte termijn een positievere stemming in deze markt bestaat dan ondervraagden die negatief zijn over de marktontwikkeling in de komende 6 maanden.

Conclusie: met Gerhard Richter in uw portefeuille kunt u het volgende decennium gerust slapen, terwijl er koopjes te doen zijn bij Damien Hirst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s