Tussen kunst en cash: boek wordt kunstwerk

Boeken over kunst hebben altijd al een warm plekje in mijn hart en in een van mijn boekenkasten gevonden. Hoeveel woorden en beelden liggen er niet te wachten op een moment om gelezen te worden? Recent werd ik de trotse eigenaar van een boek dat een kunstwerk werd en waarvan de opbrengsten bovendien naar een goed doel gingen: meer kan deze bibliofiele kunstliefhebber niet wensen.

Voor uitgeverij DAS MAG schreven journalisten Pieter Van os en Arjen Ribbens een meeslepend en soms schokkend verslag met bekende Nederlandse kunstcoryfeeën in de hoofdrol. Kunst is een nieuw beleggingsvehikel geworden, een alternatief voor aandelen en goud. De auteurs hun betoog is duidelijk: ‘hoe meer geld in de kunstwereld omgaat, hoe vaker lelijkheid de schoonheid verdringt.’

Das Mag focuste gelukkig op de schoonheid toen de uitgeverij acht kunstenaars uitnodigde om een exemplaar van het boek ‘Tussen kunst en cash‘ artistiek te bewerken. De opbrengst van de veiling werd integraal geschonken aan Stichting Ramses Shaffy, Fonds voor Jonge Kunstenaars.

En zo komt het dat ik plots de trotse eigenaar ben van een originele bewerking van het boek door de Nederlandse sierradenmaker en kunstenaar Marina Lemaire. In haar bewerking van het boek laat ze het dollar-, renminbi-, riyal- en roebelteken gemaakt van zilverdraad en halfedelstrenenkralen (agaat, goudsteen, lapis lazuli, …), in elkaar overvloeien. In het gesigneerde boek werden elf illustraties bedekt met bladgoud.

Hierbij alvast een boeiend interview met de auteurs die een tipje van de sluier oplichten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s