Frida Kahlo in 241 beelden

Meer dan vijftig jaar lang bleef de persoonlijke fotocollectie van Frida Kahlo in haar woning Casa Azul op slot. Dit was immers de wens van haar echtgenoot Diego Rivera toen hij bij haar dood in 1954 hun huis aan de Mexicaanse staat schonk. Meer dan zesduizend foto’s en andere persoonlijke items moesten tot 2004 wachten om tentoongesteld te worden. Nu reizen de foto’s de wereld rond en zijn van 21 mei tot 22 augustus in de Gentse Sint-Pietersabdij te bewonderen.

Als dochter van een fotograaf was Frida Kahlo al van jongs af aan geïntrigeerd door fotografie. Ze stond aan beide kanten van de lens en verzamelde doorheen de jaren een collectie van meer dan zesduizend foto’s. Sommige daarvan waren van bekende fotografen als Man Ray, Brassaï en Tina Modotti. Haar collectie belichtte niet alleen familie, vrienden en haar grote liefde Diego Rivera, maar vormde tegelijk ook een tijdsbeeld van de Mexicaanse samenleving.

241 foto’s als link tussen kunst en het leven nodigen de toeschouwers aan om kennis te maken met Frida Kahlo en haar leefwereld te reconstrueren. Ze tonen tevens ook het belang van fotografie in het leven van Kahlo. Het waren niet alleen werkinstrumenten, maar vaak boden ze troost wanneer ze geïmmobliseerd en geïsoleerd op haar ziekbed lag.

De tentoonstelling wil geen chronologische biografie zijn. Het is een fotocollage, samengesteld uit beelden die de toeschouwer in staat stellen om onderbelichte facetten uit het leven van een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars uit de 20ste eeuw te ontdekken. Per hoofdstuk wordt er gelinkt naar één specifiek schilderij (reproductie), die het thema in één beeld omvat. Als afsluiter van het bezoek kunnen de bezoekers de biografische documentaire, Frida Kahlo, Entre el Dolor y el Placer (Frida Kahlo, Between pain and plaisure) bekijken.

De foto’s reizen sinds 2009 de wereld rond en zijn nu voor de eerste keer in België te zien. In het najaar gaat de expo richting Praag.

PRAKTISCH
De tentoonstelling FRIDA KAHLO – HER PHOTOS loopt van vrijdag 21 mei 2021 tot en met 22 augustus 2021 in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent
Openingsuren: van dinsdag tem zondag van 10 tot 18 uur
Alle info en online tickets op www.historischehuizengent.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s