Bier proeven is een kunst

Is het Westvleteren 12 of niet? Al jaren vragen bierliefhebbers zich af of de ‘Abt 12’ van de Sint-Bernardusbrouwerij in Watou hetzelfde bier is als de wereldberoemde streekgenoot. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de brouwerij verscheen het boek St. Bernardus – het verhaal van een abdijbier dat er geen is, maar ook hier blijven zythologen op hun honger zitten. Waar we welk zeker van kunnen zijn is dat Galerie Jos Depypere en de brouwerij jaarlijks een kunstfles van het bier uitbrengen. Dit jaar was fotograaf Bart Ramakers aan de beurt met zijn hommage aan Panamarenko. Hij werd voorafgegaan door andere ronkende namen als Kamagurka, Pjeroo Robjee en Bernard Pras.

Initiatiefnemer van het kunstbier is Hans Depypere, een neef van de galeriehouder. Hans is eveneens een grote kunstliefhebber en lag dan ook voor de hand dat beide passies ooit zouden samenvloeien. Het initiatief begon in 2012 en sindsdien komt er jaarlijks een kunsteditie van de Magnum St Bernardus Abt 12 fles.

De keuze van de kunstenaars wordt bepaald door Jos en Hans zelf. Ze geven de kunstenaars de ruimte om al dan niet creatief met het onderwerp om te gaan. Sommige kunstenaars (Kamagurka, pjeroo Robjee, …) geven de voorkeur aan een eigen werk, terwijl anderen zoals Rik Vermeersch en Christian Silvain inspiratie putten uit de naaste omgeving van de brouwerij.

Vervolgens worden de kunstwerken in het glas van de speciale donkerbruine magnumfles gebrand. De originele werken behoren tot de kunstcollectie van de brouwerij. De flessen, die in een beperkt aantal geproduceerd worden, zijn ware collectors’ item geworden die hun weg naar alle werelddelen vinden. Gelukkig moeten wij er maar voor naar Kuurne of Watou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s