Axel Vervoordt, wereldkunst aan het kanaal

In 1857 startte de familie Meeus een succesvolle likeurstokerij langs de Kempische vaart in Wijnegem. Honderd jaar later nam mouterij Albert zijn intrek op de site. Na de overname door Heineken streek Axel Vervoordt neer in de Kanaalsite en vestigde er zijn kunsthandel in een van de gebouwen. In 2007 ontstond tijdens de Biënnale van Venetië het idee om een Foundation op te richten met de bedoeling om er tentoonstellingen met internationale allure te organiseren.

Maar het zijn niet alleen de uitgepuurde exposities die de aandacht trekken. De ganse site is een architectonisch pareltje waar kunst en design hand in hand gaan naast het Albertkanaal. Naast vaste waarden als Anish Kapoor, Otto Piene, James Turrell en andere wereldberoemde kunstenaars die permanent ingebed zijn in de omgeving, is het ook altijd uitkijken naar de tijdelijke tentoonstellingen.

Onze highlights:

/1/ Per Kirkeby – Nordhorn (1991)

© Axel Vervoordt Gallery, Galleri Susanne Ottesen, jsvc projects

‘Nordhorn’ is een niet-gerealiseerd project uit 1991 voor de Duitse stad Nordhorn. Het kolossale werk dat negen bij negen meter groot is, bestaat uit zeven cilinders rond een centrale ruimte. Het werk bevndt zich in de grote ruimte van de Escher-galerie. Bruine baksteen in confrontatie met een haast sterielwitte betonomgeving. Wandel doorheen de sculptuur van cilinder naar cilinder. Sta even stil om te luisteren naar de industriële stilte als hommage aan de in 2018 overleden kunstenaar.

/2/ Chung Chang – Sup

© Axel Vervoordt Gallery

Chung Chang – Sup (1927-2011) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Koreaanse Dansaekhwa-beweging (eenkleurige schilderkunst). De tentoonstelling voert je mee doorheen de veertigjarige tocht van de kunstenaar om zijn techniek met tak, een natuurlijk materiaal verkregen uit moerbeischors. Chung wil de toeschouwer zelf niet aanspreken, maar laat dit over aan tak. Het levert een respectvolle stiltedialoog op tussen mens en canvas.

/3/ Ida Barbarigo – Self-portraits/ Cose che incantano

© Axel Vervoordt Gallery

Net als Kirkeby overleed de Italiaanse kunstenares Ida Barbarigo in 2018. Dit jaar zou ze honderd jaar geworden zijn. ‘Self Portraits’ toont werk uit de periode 1980-1990. In de zelfportretten wisselen melancholie en een ‘duistere’ kant elkaar af. De vergelijking met Bacon is soms heel dichtbij.

// Ga dat zien!

… want Vervoordt is er opnieuw in geslaagd om kunstenaars bij elkaar te brengen die vanop afstand in dialoog treden: met elkaar, met de omgeving en met de toeschouwer.
… want naast de tijdelijke tentoonstellingen vormt de vaste collectie in combinatie met de designvolle omgeving de perfecte mix om even weg te dromen.
… want het Japanse restaurant op de site is een van de tofste locaties in de verre omgeving om te genieten van sushi en sashimi.


PRAKTISCH
Per Kirkeby / Chung Chang – Sup / Ida Barbarigo
Nog tot 19 september bij Axel Vervoordt Gallery
https://www.axel-vervoordt.com/gallery

Dit artikel verscheen reeds eerder als Expoflits bij TheArtCouch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s