​​Boek Tanguy Eeckhout over privéverzamelingen wordt postuum uitgegeven

Toen de toenmalige MDD curator en veelbelovende jonge kunsthistoricus Tanguy Eeckhout in 2018 op 38-jarige leeftijd overleed, liet hij een onafgewerkt doctoraatsonderzoek na over de geschiedenis van privéverzamelingen in België. Onder redactie van zijn UGent-promotor Steven Jacobs en in nauwe samenwerking met Maarten Liefooghe en UGent, wil het Museum Dhondt-Dhaenens dit doctoraat finaliseren als boek dat in oktober 2020 door MER B&L zal worden gepubliceerd.

In ‘Maisons d’art moderne – Privéverzamelingen in België, 1945-1980’ schetst Tanguy Eeckhout een geschiedenis van Belgische verzamelingen moderne kunst vanaf de jaren 1920. Hij schenkt daarbij in het bijzonder aandacht aan twee generaties: een eerste generatie van ‘cultuurgenerators’ die zich tussen pakweg 1945 en 1965 manifesteerde in baanbrekende tentoonstellingen waarop vele werken uit hun collecties publiek werden gepresenteerd; en een tweede generatie van ‘avant-gardisten’ die in de periode 1960-1980 resoluut aansluiting zocht bij de internationale kunstwereld en zich niet langer beperkte tot de klassieke media.

Tanguy Eeckhout

Eeckhout onderzoekt in zijn doctoraat tevens de relatie van deze verzamelaars met kunstenaars en andere verzamelaars, publieke kunstinstellingen, de gespecialiseerde kunstpers en het ruimere publiek. Hij doet dit aan de hand van zestien prominente privéverzamelingen: Fernand Graindorge, Bertie & Gigi Urvater, Gustave Van Geluwe, Max Janlet, Bénédict & Alla Goldschmidt, TonyHerbert, Gustave Nellens, Maurits Naessens, Jules & Irma Dhondt-Dhaenens, Philippe Dotrement, Hubert & Marie-Thérèse Peeters, Roger & Hilda Matthys-Colle, Herman & Nicole Daled, Anton & Annick Herbert, Sylvio Perlstein, en Charles & Jeanne Vandenhove.

Niet alleen een baanbrekend onderzoek naar privécollecties in België, maar tevens een eerbetoon aan een gepassioneerd kunstonderzoeker. (Rik Vannevel, MDD)

Vandaag start bij Kickstarter een crowdfundingcampagne om de nodige fondsen te verzamelen voor de uitgifte van dit boek. MDD-communicatieverantwoordelijke Rik Vannevel omschrijft het werk als “niet alleen een baanbrekend onderzoek naar privécollecties in België, maar tevens een eerbetoon aan een gepassioneerd kunstonderzoeker”.

Wie dit project wil steunen kan terecht op volgende link:  https://www.kickstarter.com/projects/tanguyeeckhout/maisons-dart-moderne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s