Lichtkunstwerk op Gentse koeltorenVolgens Wikipedia is een palimpsest een hergebruikt stuk perkament dat als handschrift dient. In Gentbrugge weten ze ondertussen wel beter. In Wijkpark De Porre in Gentbrugge kunnen voorbijgangers voortaan genieten van hun eigen palimpsest, een lichtkunstwerk op de monumentale koeltoren.

Het kunstwerk is een realisatie van LAb[au], een Belgisch kunstenaarstrio – Manuel Abendroth, Jérôme Decock en Els Vermang – dat internationaal gekend is voor zijn lichtkunst.

Palimpsest is een lichtkunstwerk, opgebouwd uit twee delen, dat precies doet wat de naam zegt: herschrijven. Een zoekmachine die zich baseert op het woordenboek der Nederlandse taal vormt een willekeurig bestaand woord: van ‘wasmand’ tot het typisch Gentse ‘tjiepmuile’ De gevonden woorden worden steeds door een volgend woord vervangen. Dat gebeurt auto-poëtisch: de woorden delen geen verband en wisselen elkaar niet af aan de hand van een vaste frequentie. Toeval bepaalt dus alles. De willekeurige woorden kunnen op die manier soms snel weer verdwijnen.

Het eerste deel van het kunstwerk bestaat uit een kleine ring aan de binnenkant van de toren op zo’n vier meter hoogte. Op die ring verschijnen er voortdurend letters. Het tweede element wordt gevormd door een grote ring bovenop de koeltoren. Deze ring bestaat uit 16 segmenten die de gevonden woorden tussen valavond en middernacht laat oplichten.

Buurtbewoners kregen tijdens allerlei buurtacties ook de mogelijkheid om woorden aan de zoekmachine toe te voegen. Daardoor bestaat de kans dat voorbijgangers plots woorden zien verschijnen zoals Moscouviet, koekeloeren, tsjiepmuile, gezelligheid, sorry of wasmand.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s