Els Ceulemans: harde kunst met een knipoog

Deze zomer zoeken we het cultureel vertier noodgedwongen dichter bij huis. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die volgens ons absoluut de moeite waard zijn. Wij teasen telkens met een aantal kunstwerken die ons opvielen tijdens het bezoek, aan jullie om ter plekke de rest te gaan ontdekken!

Els Ceulemans is niet aan haar proefstuk toe. Na een gesmaakte doorgang op het Kunstenfestival Watou en Stadsfestival Damme in 2019 strijkt ze neer in hartje Brussel. In de tentoonstelling ‘Survival Strategies’ brengt galerist Xavier Huysmans een staalkaart van haar ‘confronterend werk met een knipoog’. Gallery Neuf toont zowel schilderijen, tekeningen als een installatie van de kunstenares.


Onze highlights:

/1/ Displacement, 2019

Displacement, 2019

Wie in 2019 het Kunstenfestival Watou bezocht, zal zich deze beklijvende installatie zeker nog herinneren. Het werk verruilde het Watouse klooster voor de helderwitte ruimte van Le Neuf Gallery, maar het gevoel van ontheemding blijft bestaan. Nog steeds zeult het fictieve wezen warmwaterkruiken met zich mee op zoek naar een plek om thuis te komen. De sokkel van plastieken teiltjes waarop het zichzelf geplaatst heeft, biedt een vals gevoel van status. Het sluit de ogen om innerlijke rust te vinden in een wereld die blijft doormalen.

/2/ Holy Land 1, 2016

Holy Land 1, 2016

Dit werk is het posterbeeld van de tentoonstelling ‘Survival Strategies’. Ondanks de vrolijke kleuren toont het werk geen vrolijk beeld. Een cartoonesk kijkt de bezoeker glimlachend aan. Misschien wel onterecht. De benen en afgezakte broek die onder een halo van licht geplaatst worden, zijn wellicht van de figuur zelf. Op de voorgrond schildert Els een apocalyptisch landschap waaruit alle kleur verdwenen is. Het tafereel wordt omgeven door een suikerspinroze kleur die in schril contrast staat met het afgebeelde. Figuratieve herkenning en gevoelens van verwarring en onbehagen vormen vaak de rode draad in het werk van de kunstenares.

/3/ Party, 2019

Party, 2019

Met dit recente werk in olieverf laveert Ceulemans opnieuw tussen herkenning en onbehagen. De frisgroene ballon op het hoofd van het personage zou vreugde moeten oproepen. Nochtans rollen tranen over de wangen. Als toeschouwer vraag je je terecht af wat er mis is. Een herinnering die plots te overweldigend wordt? Een afscheid dat nog te vroeg is?

// Ga dat zien!

…. want de bevreemde werken van Els Ceulemans nodigen uit om stil te staan, na te denken. Artistiek talent en een subtiel gevoel voor humor vragen de nodige aandacht om de schoonheid te doorgronden van de harde beelden.

Le Neuf Gallery is een van de vijftien galerijen in het Brusselse Rivoli center op een boogscheut van de Louizalaan. Reden genoeg om cultureel bij te tanken (met mondmasker).


PRAKTISCH
Els Ceulemans – Survival Strategies
De tentoonstelling loopt nog tot 29 augustus in Le Neuf Gallery, Waterloosesteenweg 690/09, Brussel
www.elsceulemans.be
www.leneuf.gallery
www.rivoli.brussels

Dit artikel verscheen reeds eerder als Expoflits bij TheArtCouch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s