Binnengluren bij rijke kunstverzamelaars

Mensen zijn nieuwsgierig. Gesloten deuren trekken de aandacht. We willen weten wat er zich in die gesloten wereld afspeelt. Als je Fiammetta d’Arenberg heet, dan zullen deze deuren zich ongetwijfeld sneller openen. Na haar huwelijk met de Prins van Arenberg verhuisde deze Italiaanse markiezin naar België waar ze snel in de ban geraakte van de Belgische levensstijl. Living with art in Belgium is ondertussen haar tweede boek waarin ze lezers en vooral kijkers meeneemt doorheen de wereld van the rich and famous.

“België is een klein land met een lange traditie van kunst verzamelen”, aldus Axel Vervoordt. En in een adem gaat de bekende galerijhouder verder. “Belgen besteden ook enorm veel aandacht aan de inrichting van hun tuin en woning”.Dat moet ook Fiammetta d’Arenberg Frescobaldi gedacht hebben. In Living with art in Belgium opent ze voor de lezers deuren die leiden naar prachtige kunstcollecties, deuren die voor de meesten van ons veelal gesloten blijven. Uitgeverij Lannoo bundelde haar impressies tot een meesterlijke inkijk in het leven van Belgische kunstverzamelaars

Living with art in Belgium is in de eerste plaats een fotoboek. Neen, het is meer: het is een boek dat je laat wegdromen, je confronteert met schoonheid, je laat stilstaan bij elke foto. Je moet wel, want anders dreig je de details die het beeld compleet maken over het hoofd te zien. Het is dan ook de verdienste van fotograaf Jean-Pierre Gabriel dat hij er telkens weer in slaagt om de schoonheid en charme van tuinen en interieurs in perfecte harmonie te laten samenvloeien.

Het boek is onderverdeeld in vier hoofdstukken: creatieve woningen, hedendaagse verzamelaars, klassieke collecties en tuinen met een huis. Het boek opent met een intieme inkijk in de woning en atelier van Roos Van de Velde, of Field Rose zoals de Engelse vertaling van haar naam luidt. Met poëtische pen neemt de auteur ons mee doorheen de woning. Leven en werk worden kort besproken, maar de nadruk ligt natuurlijk op de kunst. Roos studeerde aan de Antwerpse Academie waar meerdere artistieke disciplines haar aandacht trokken: van fotografie naar mode, van beeldhouwen naar juweelsmeedkunst. Uiteindelijk belandde ze bij ceramiek en ze integreerde deze kunst in haar dagelijkse leven.


Keramische klaprozen van Roos Van de Velde

Een tweede blik krijgen we in de woning van designer en architect Charles Kaisin aan de Brusselse Quai du Commerce. In deze woning waar jonge bomen tafelpoten worden, valt het werk Anamorphosis van de Franse fotograaf Georges Rousse op. Deze rode stip is een gigantische trompe-l’oeil die slechts vanuit een bepaalde hoek het gewenste resultaat oplevert. Een stap links of rechts en de volmaakte cirkel valt uit elkaar in onsamenhangende vormen.

Elke bladzijde opnieuw word je verrast door de schoonheid van kunst, een perfecte symbiose van smaak en … geld. De woningen die je in het boek aantreft zijn niet de gewone rijhuizen met tuintje. Een loft aan de Brusselse Zavel huisvest een echte racewagen. Op het dakterras kan je enkele holes putten of … aan je conditie werken. Wie tien rondjes loopt heeft een traject van 5 km afgelegd.

Prinses Fiammetta d’Arenberg heeft opnieuw een prachtboek afgeleverd dat niet alleen toelaat om even weg te dromen bij stijlvolle interieurs maar ons tegelijk alert houdt. Na een tijd betrapte ik mezelf erop dat ik steeds aandachtiger naar de foto’s ging kijken. Welke kunstwerken herken ik? Daarna las ik de bijhorende teksten om te kijken of ik mezelf een pluim mocht geven. Had ik de kunstwerken op de foto’s herkend?

Brussel is volgens de auteur een pleisterplaats van de goede smaak. Nergens zijn er meer kunstverzamelaars te vinden. We mogen fier zijn. Want laat ons eerlijk zijn: kunst is de manier bij uitstek om ons een beter begrip van verleden, heden en toekomst te doen krijgen. Living with Art in Belgium, uitgegeven bij Lannoo, heeft alvast daartoe bijgedragen.

https://www.lannoo.be/nl/living-art-belgium

Dit artikel verscheen eveneens bij The Art Couch.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s