Dichter des Vaderlands: Laurence Vielle en Charles Ducal

charles-ducal-laurence-vielleDichters des Vaderlands verenigt u! Nadat de titel van de eerste Dichter des Vaderlands in 2014 werd toegekend aan Charles Ducal wordt de fakkel nu doorgegeven aan de Brusselse dichteres Laurence Vielle. In het kader van de Gedichtenweek zijn beiden te gast in het Verhaerenmuseum op donderdag 4 februari (20u). Charles Ducal (Leuven, 1952) is een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters van het moment. Hij debuteerde in 1987 met de bundel Het Huwelijk en publiceerde tot nog toe zeven bundels. De eerste zes werden in 2012 bijeengebracht in Alsof ik er haast ben. Verzamelde gedichten 1987-2012. Ducal schrijft vrij direct toegankelijke poëzie waarbij  hij frequent inspeelt op de actuele maatschappelijke toestanden. Jarenlang heeft hij zijn loopbaan als leerkracht gecombineerd met een literaire carrière. Laurence Vielle (Brussel, 1968) is zowel auteur, actrice, theatermaakster als dichteres en is een van de literaire sterren van het Franstalige België. Zij heeft zowel iets met de Zwitserse Alpen (via haar vader), als met de Noordzee (via haar moeder). Zij debuteerde in 1997 met Zebuth ou l’histoire ceinte en werkt sindsdien gestaag aan haar oeuvre. Haar gedichten werden ondertussen ook in het Nederlands gepubliceerd: Herschepping van de wereld (2013). Laurence Vielle is een jongleur van woorden en klanken. Zij kan zeer meeslepend vertellen en leeft als het ware met haar gedichten mee. Een Vlaams en een Franstalig dichter op één podium? Dit kan alleen maar vonken geven!

emile-verhaeren-museumBij deze gelegenheid zal Charles Ducal voorgesteld worden als de dichter die tijdens dit feestjaar (de 100e verjaardag van het overlijden van Emile Verhaeren) het gelegenheidsgedicht voor Sint-Amands zal schrijven.
En voor wie het nog niet wist: dit jaar is het 100 jaar geleden dat de dichter overleed. Wie op de hoogte wil blijven, surft alvast met agenda in aanslag naar Verhaeren 2016.

Organisatie: Verhaerenmuseum, Dicht! en de gemeente Sint-Amands

Wanneer: donderdag 4 februari om 20u in het Verhaerenmuseum te Sint-Amands.

Contact: Verhaerenmuseum, E. Verhaerenstr. 71; 2890 Sint-Amands, 052/33 08 05, verhaerenmuseum@skynet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s