Else Kemps wint Turing Gedichtenwedstrijd

864x486Uit 10.243 inzendingen werd vanavond in de Stadsschouwburg Amsterdam het gedicht ‘En of het zo door kan gaan’ van de twintigjarige Else Kemps uit Malden bekroond met de hoofdprijs van Euro 10.000.

De derdejaars student Creative Writing aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten stond afgelopen week ook al in de finale van het NK Poetry Slam. De tweede prijs (Euro 5.000) werd uitgereikt aan de Vlaamse dichter Geert Viaene. De derde prijs (Euro 2.000) ging naar Joyce Willemse uit Veenendaal.

Uit het juryrapport: Dit gedicht kenmerkt zich door een efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen. De beelden zijn  terloops geformuleerd, waardoor het gedicht bijna even grijpbaar als ongrijpbaar is.

De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Stadsschouwburg Amsterdam vormt de afsluiting van de Poëzieweek 2016.

De Top 3:

  • Eerste prijs (Euro 10.000): Else Kemps (Malden), ‘En of het zo door kan gaan’
  • Tweede prijs (Euro 5.000): Geert Viaene (Brugge), ‘En dan is alles anders’
  • Derde prijs (Euro 2.000): Joyce Willemse (Veenendaal), ‘Kleine universa op wielen’

 

Capture

Aan de zevende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 3.225 dichters mee, die gezamenlijk 10.243 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten zijn door Uitgeverij Van Gennep gebundeld in Een toon die in de stilte zoemt  (ISBN 978 94 6164 410 7).

De jury bestond dit jaar uit Dichter des Vaderlands Anne Vegter (juryvoorzitter), Maartje Wortel (schrijfster en beeldend kunstenaar), John Jansen van Galen (medewerker Met het Oog op Morgen), Stijn Vranken (dichter-performer) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation). Een voorjury bestaande uit redacteuren en medewerkers van de poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant selecteerde de gedichten voor de tweede ronde (Top 1000) en de derde ronde (Top 100). De beste 1000 gedichten zijn door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Turing Foundation in samenwerking met de Poëzieclub. De bedoeling van de organisatoren is om poëzie breder onder de aandacht te brengen en meer mensen van poëzie te laten genieten. Voor de afgelopen zeven edities werden totaal zo’n 75.000 gedichten ingezonden. Meer informatie over de Turing Gedichtenwedstrijd is te vinden op www.turinggedichtenwedstrijd.nl.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s