Opnieuw meer dan 10.000 inzendingen voor Turing Gedichtenwedstrijd

logoAmsterdam, 16 november 2015 – Met 10.243 deelnemende gedichten sloot dit weekend de zevende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Daarmee is de magische grens van 10.000 inzendingen opnieuw overschreden. De wedstrijd met de hoogste prijs voor één gedicht ter wereld trok dit jaar 3.225 deelnemers, onder wie 523 Vlamingen. De winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 3 februari 2015, de slotavond van de Poëzieweek 2016, in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Jury

De jury van de zevende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd bestaat uit Dichter des Vaderlands Anne Vegter (juryvoorzitter), Stijn Vranken (dichter en performer), Maartje Wortel (schrijfster), John Jansen van Galen (medewerker Met het Oog op Morgen) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

Anonieme beoordeling

Medewerkers van de poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant maken een eerste selectie en bepalen welke 1000 gedichten naar de tweede ronde gaan. Deze Top 1000 wordt door hen voorzien van een persoonlijke beoordeling. Vervolgens kiezen zij de Top 100. De jury buigt zich over de Top 100 en bepaalt welke gedichten in de prijzen vallen. Alle gedichten worden anoniem beoordeeld.

Kans op erkenning en publicatie

Behalve de hoofdprijs van € 10.000 valt er meer te winnen bij de Turing Gedichtenwedstrijd. Zo worden de tweede en derde plaats ook rijkelijk beloond met respectievelijk € 5.000 en € 2.000 en wordt de Top 100 gebundeld in een bloemlezing van Uitgeverij Van Gennep. Een selectie hieruit wordt voorgedragen in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

Doel van de wedstrijd

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Turing Foundation in samenwerking met de Poëzieclub en Poëziecentrum Gent. De bedoeling van de organisatoren is om de Nederlandstalige dichtkunst breder onder de aandacht te brengen en meer mensen van poëzie te laten genieten. In de afgelopen zes edities werden in totaliteit ruim 65.000 gedichten ingezonden.
Meer informatie over de Turing Gedichtenwedstrijd is te vinden op http://www.turinggedichtenwedstrijd.nl.

Geniet nog even van enkele sfeerbeelden uit 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s