Van Gogh en het laatste avondmaal

457px-Van_Gogh_-_Terrasse_des_Cafés_an_der_Place_du_Forum_in_Arles_am_Abend1

Sinds Dan Browns Da Vinci Code heeft de kunstwereld niet stil gezeten. Iedereen meent wel een geheime betekenis te vinden in een bepaald schilderij. Meestal laat ik dit voer voor complottheorieën of X-filesachtige samenzweringen aan mij voorbijgaan, maar bij Van Goghs Terrasse du café le soir wil ik toch even blijven stilstaan. Bekijk bovenstaand schilderij eens aandachtig. Valt de witte figuur in het midden van het terras je op? De ober? Laten we even terugkeren naar Vincents jeugd. Zijn vader was predikant in Zundert en ook Vincent was een tijdje lekenprediker in de Borinage alvorens zich te verliezen in de kleuren van de Provence. Het is dan ook perfect mogelijk dat Van Gogh met bovenstaand werk niet alleen een Provençaals terras schilderde, maar bovendien ook verwees naar het laatste avondmaal.

Dit is slechts een van de vele voorbeelden waarbij verbeelding (al dan niet) een extra invulling geeft van het kunstwerk. Negen andere beroemde kunstwerken en hun onderliggende theorie vind je terug op deze site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s