Uw beste belegging: de beurs of kunst?

blog-2We zijn de laatste maanden weer verwend geweest op de beurs en als deze dan enkele percenten lager gaat, duiken de doemdenkers weer op. Daarom was ik blij om het artikel van John Buckingham in Forbes te lezen. Wanneer alles in perspectief gebracht wordt, ziet de wereld er veel rooskleuriger uit. Een Dow Jones die maar 1.4% steeg in mei? Schande, we zijn beter gewend. Als je echter in geldmarktfondsen belegd bent, dan zou je momenteel 64 tot 68 jaar moeten wachten alvorens eenzelfde rendement te halen. Daar ons verstand echter moeilijkheden heeft met kleine getallen, extrapoleert Buckingham de huidige situatie naar de kunstwereld. Mei was immers weer recordmaand op de kunstbeurzen. Picasso’s Les Femmes d’Alger (Version ‘O’) werd afgehamerd bij Christie’s op een slordige 179.400.000 dollar. Na een heftige commissie blijft er voor de eigenaar 160 miljoen over. in 1997 betaalde deze net geen 32 miljoen. Beginnen uw oren al te tuiten? Besef dan dat de eigenaar slechts een rendement van 9.5% haalde over de jaren. Voor de berekening wordt geen rekening gehouden met mogelijke verzekerings- en bewaarkosten die wellicht het rendement nog doen dalen. De gemiddelde aandelenbeurs deed het beter, maar laat ons eerlijk zijn: wie houdt zijn aandelen tegenwoordig nog 18 jaar bij?

Het volledige artikel leest u hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s