Happy birthday Anselm Kiefer

downloadHet is vandaag exact 70 jaar geleden dat de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer geboren werd in Donaueschingen. De oorlog was bijna voorbij en de de Duitse droom van een Derde Rijk was met de grond gelijk gebombardeerd. Het thema van de oorlog zal steeds doorheen het werk van Kiefer verweven blijven. Hoewel Kiefer les kreeg van niemand minder dan Joseph Beuys in de Academie van Düsseldorf, zal hij toch meer beïnvloed worden door het werk van Georg Baselitz. Kiefer begon zijn artistieke carrière als fotograaf waarbij hij op verschillende plaatsen in Europa in nazikostuum een Hitlergroet brengt. Onnodig te zeggen dat deze performance de nodige weerstand opriep. Daarna legt hij zich meer toe op de schilderkunst en doorheen de jaren worden zijn werken steeds groter, bombastischer en voegt hij andere materialen toe zoals klei, as en lood. De strijd met het (onverwerkte) naziverleden blijft een rode draad in het leven van de kunstenaar. Zo is zijn werk Margarethe gebaseerd op het gedicht Todesfuge van de Roemeense dichter Paul Celan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s