Spengler revisited: de ondergang van het avondland

images (1)De ondergang van het (Franse) avondland? In de politieke roman ‘Soumission’ roept Michel Houellebecq een post-Franse-revolutiewereld op, waarin via een machtsovername in 2022 door de Moslimbroederschap, het patriarchaat , de familiewaarden en het geloof in eer worden hersteld. Daarmee loopt een historisch korte periode ten einde, die door publicist Eric Zemmour, in het zog van filosoof Alain Finkiekraut (‘Ongelukkige Identiteit’) ‘suicidaal’ wordt genoemd. Werner Trio bespreekt het intellectuele klimaat dat ten grondslag ligt aan Houellebecqs roman, met hoogleraar Franse literatuur (UA) Luc Rasson (‘De Macht van het Woord’, over Franse schrijvers en politiek, ‘L’Ecrivain et le Dictateur’, …) en filosoof en historicus Luuk van Middelaar. Die schreef het veel gelauwerde boek ‘Politicide. De moord op de politiek in de Franse filosofie’. De Franse filosofen die wereldwijde invloed hebben gehad, van Sartre en Lacan over Breton tot Bernard Henri Lévy’s Nieuwe Filosofen, hebben de discussie over de mens verankerd in totalitaire denkbeelden.

Beluister de discussie op radio Klara tijdens Trio op zaterdag 7 februari om 12 u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s