De verwezenlijkingen van ‘Zeezout van het veld’

793f5e4c-1c95-11e4-9c6d-12244c51c73f

Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouchedIk geef het toe: I am a sucker for puns. Toen ik tijdens mijn bezoek aan Mu.Zee in Oostende geconfronteerd werd met een videoperformance van Jan Fabre waarin de naam van de Franse dadaïst Marcel Duchamp vernederlandst werd tot Zeezout van het veld was ik verkocht.

Van zijn kubistisch meesterwerk Nu descendant un escalier tot een Mona Lisa met een snorretje  (L.H.O.O.Q.), van een fietswiel tot een urinoir, steeds weer wist Duchamp de kunstwereld te verbazen. Maar hij was veel meer dan een charlatan of kunstenaar, hij was ook een meer dan begenadigd schaker.

Sinds kort ben ik dan ook de trotse bezitter van deze zeefdruk van Thierry D’Epernay waarop de meester zelf afgebeeld staat voor zijn geliefde schaakspel. Volgens de verkoper zou de kunstenaar dezelfde kleuren gebruikt hebben als Da Vinci bij de Mona Lisa. We zullen het maar geloven;-)

via What Did Duchamp Do? A Survey of the Founding Modernist’s Most Radical Artistic Achievements | Art for Sale | Artspace.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s