Hoe zouden wij omgaan met 33 mijnwerkers die vast komen te zitten?

Dag 0

In de mijn van Borgloon stort een schacht in. Liefst 33 mijnwerkers lijken verloren, ze bevinden zich op 300 meter diepte.

Dag 2

Er zijn twee provinciale rampenplannen afgekondigd – de mijn van Borgloon blijkt zich net op de taalgrens te bevinden. Annemie Turtelboom, federaal minister van Binnenlandse Zaken, kondigt een onderzoekscommissie aan. Die commissie moet de diepte en oriëntatie van de mijnschachten en –gangen in kaart brengen, om te achterhalen wie méér verantwoordelijkheid draagt: Vlaanderen of Wallonië.

Dag 3

Bert Anciaux staat te wenen naast de boorput.

Dag 6

Vlaams Minister-President Kris Peeters kondigt aan dat hij een nieuw departement heeft opgericht, het Vlaamse Centrum voor Mijnbouw, en dat hij de verantwoordelijkheden in zijn portefeuille neemt.

Dag 9

Filip Daals, een jongen uit Borgloon, hoort uit een gat in de grond flauw geroep komen. Hij smst naar VTM om te waarschuwen dat de mijnwerkers waarschijnlijk nog in leven zijn. Goedele Liekens wordt ter plaatse gestuurd om het gat te onderzoeken.

Dag 10

Rudy Demotte, Waals minister-president, predikt rust en kalmte en kondigt aan dat Wallonië onmiddellijk start met het boren van een extra koker, richting mijnwerkers. Dat Vlaanderen ook al zo’n koker boort, vindt hij geen enkel probleem.

Dag 12

Elio Di Rupo biedt zich spontaan aan om de mijnwerkers moed in te spreken. Hij overtuigt iedereen dat hij veel jaren ervaring heeft om in het donkere, dicht bij de oren van mannen, liefdevolle woordjes te fluisteren.

Dag 13

Bert Anciaux staat te wenen naast de boorput.

Dag 15

De Waalse socialisten vrezen een overwicht van Vlaamse redders.

Zij vragen voorafgaandelijk dat hun partij geen boekhouding wettelijk hierover moet aanleggen. Zij vragen ook dat alle onkosten alleen door de Vlamingen moeten worden betaald.

Dag 17

De koning duidt Didier Reynders aan als Koninklijk Mijnontmijner. Voor Reynders is er geen echt probleem indien de Vlamingen eerst een geldstroom openen naar het zuiden van het land.

Naast de boorput wordt een goot aangelegd voor de tranen van Bert Anciaux.

Dag 19

Vlaams Minister Joke Schauvlieghe kondigt aan dat ze Piet Huysentruyt heeft ingehuurd om de mijnwerkers te helpen: “We hebben nood aan een extra koker en meneer Huysentruyt heeft ervaring met koken”, aldus de minister.

Dag 20

Antwerps Open VLD-raadslid Annick De Ridder wil niet dat Antwerpen mee betaalt voor de reddingswerken. “We hebben onze eigen tunnel te graven, dat kost al meer dan we wilden, onze haven is niet gebaat met een nieuwe tunnel in Borgloon”.

Dag 22

Koninklijk Ontmijner Didier Reynders stuurt zijn agenda naar de media: in de komende weken zal hij gesprekken voeren met de partijvoorzitters, het middenveld, de sociale partners, de bondscoach, diens voorganger, J-M Pfaff en Eddy Merckx.

Dag 25

Elio di Rupo lanceert het voorstel om tussen de Waalse en de Vlaamse koker een derde, bredere en diepere koker te boren, waar twee reddingsliften in passen. De mijnwerkers kunnen dan om beurt, volgens taalrol, naar boven worden gehaald.

Elio zal persoonlijk, in bloot bovenlijf, alle geredde mijnwerkers knuffelen, van zodra ze aan de oppervlakte komen.

Dag 28

De koning ontheft Koninklijk ontmijner Reynders van zijn taken, en duidt een Koninklijke Verhelderaar aan, Wilfried Martens, die zijn licht moet laten schijnen in de mijnkoker om zeker te weten of de mijnwerkers nog wel in leven zijn.

Dag 34

Tijdens een persconferentie verklaart Eerste minister Yves Leterme dat hij zeer constructieve gesprekken had met de president van Kirgizië. Op de vraag hoe hij de situatie in Borgloon inschat, antwoordt de premier dat hij de kansen op promotie naar derde klasse laag inschat, maar dat zijn diensten de zaak op de voet zullen volgen.

Dag 39

Brussels minister-president Charles Picqué kondigt aan dat vandaag, als steunbetuiging aan de mijnwerkers, een feestdag is voor het hele Brusselse gewest, inclusief Halle en Vilvoorde.

Bert Anciaux vraagt publiciteitsinkomens en verschillende merken van zakdoeken die hij aan de lopende band nat maakt.

Dag 43

Sp.a-voorzitter Caroline Genez stuurt Frank Vandenbroucke naar Borgloon om hem eigenhandig een berekening te laten maken over de probabiliteit van reddingspossibiliteiten van mijnwerkers minus exponentieel gewichtsverlies per capita. Gennez koopt enkele containers waarmee zij de NV-A in de rug zal steken.

Dag 46

Om een reactie gevraagd zegt Stefaan De Clercq dat er de laatste tijd al teveel opgeslotenen ontsnapt zijn; wie niet tevreden is zal minder bezoekrecht krijgen.

Dag 50

Omdat een buur van de mijnsite, actief lid bij GAIA, bij de Raad van State klacht had neergelegd, omwille van de aanwezigheid van de beschermde vleermuizen in de buurt, worden de werken stilgelegd. Michel Vandenbosch zal dit persoonlijk komen controleren.

Dag 56

Koninklijk Verhelderaar Wilfried Martens geeft zijn opdracht terug aan de koning.

Bert Anciaux staat naast de boorput te wenen. Hij is het meest actieve lid van de socialistische partij.

Dag 60

J-L Dehaene biedt zijn diensten aan en dit tegen – voor hem – uitzonderlijk lage geldelijke voorwaarden ( 5000 belastingsvrije euro per dag).

Dag 68

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten wil dat de VRT ononderbroken en onpartijdige beelden van de reddingsoperatie uitzendt. De VRT besteedt de opdracht uit aan Woestijnvis, omdat er geen eigen personeel meer is.

Dag 62

CDH-voorzitter Joëlle Milquet keert terug uit vakantie en weigert de rol van Koninklijk Geologe. Haar alom gekende uitspraak is vervat in 1 woord : NON.

Dag 65

Vlaams Minister Hilde Crevits stelt de plannen voor om een snelweg aan te leggen van de Vlaamse koker naar de Waalse, om de geredde mijnwerkers snel te kunnen ontzetten. Op de plannen staan aan Vlaamse kant van de 800 meter lange snelweg 19 flitspalen.

Dag 71

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien komt met zijn nieuwste Saab aan in Borgloon. “De verbindingen met het openbaar vervoer laten echt wel te wensen over”, zegt hij bij aankomst.

Dag 79

Frank Vandenbroucke stelt zijn berekeningen voor op een persconferentie. De enige aanwezige journalist die hem begrijpt blijkt ook  zijn tekstschrijver te zijn.

Dag 80

In een bijzondere uitzending van De Zevende Dag leggen alle democratische partijvoorzitters de schuld van de trage redding bij het Vlaams Belang, dat zoals steeds niet werd uitgenodigd.

Bert Anciaux wordt door zijn partij voorzien van nieuwe zakdoeken.

Dag 86

Vlaams minister Geert Bourgeois stelt zijn oplossing van het probleem voor. Hij heeft een kaart ontworpen, waar Borgloon van verdwenen is. De Franstaligen reageren furieus en stellen prompt hun eigen kaart voor, waarop ze een corridor naar de mijn tekenden.

Dag 87

Federaal minister van Economie Vincent Van Quickenborne

neemt een plaatje op (Working in the Coalmine) als steun voor de getroffen families.

Dag 90

Socialistische partij : wij staken als dit hier zo voorgaat! Wij leggen het land volledig lam!

 

Dag 92

Federaal minister Inge Vervotte onderhandelt met de mijnvakbonden over de overuren die de bedolven mijnwerkers presteren.

Goedele Liekens verklaart in een heel lang uitlopend televisieprogramma dat ze bereid is om gratis, via een speciaal aangelegde telefoonlijn, de ingesloten mijnwerkers hun moreel peil heel hoog te houden. Zij heeft daar ervaring in.

 

Dag 99

Vlaams Minister Pascal Smet verklaart dat zijn studiereis naar Borgworm heeft aangetoond dat daar geen mijn is, en dat de bevolking er graag Engels zou leren praten.

Bert Anciaux staat te wenen naast de boorput

Dag 105

Open VLD-voorzitter De Croo kondigt aan dat zijn partij zich terugtrekt uit de onderhandelingen. Zijn partijgenoot, begrotingsminster Vanhengel, zegt dat de Open VLD nooit bij onderhandelingen was betrokken. Heel erg, heel heel erg.

Dag 111

Eloi Di Rupo belooft dat alle geredde mijnwerkers een nacht bij hem mogen doorbrengen en hij zal zorgen voor satijnen lakens.

Dag 117

PS-kopstuk Michel Daerden opent een cafeetje naast de Waalse mijnschacht, en verklaart uit solidariteit daar te kamperen tot de mijnwerkers gered zijn.

Dag 125

Van Quickenborne trekt de stekker uit de boormachines. Hij doet dat met een brede smile en een grote joint tussen de lippen.

Dag 133

Federaal Staatssecretaris voor mobiliteit Etienne Schouppe installeert aan de Vlaamse put een weegbrug om de vrachtwagens die de uitgegraven grond transporteren, te wegen. Hij trekt de leeftijd voor vrachtwagenchauffeurs op tot 45 jaar en verbiedt hen in het weekend te rijden.

Dag 148

Bert Anciaux staat te wenen naast de boorput.

Dag 150

De mijnwerkers zijn op eigen kracht naar boven gekropen en worden ontvangen op het paleis.

Filip, die wil koning worden, verontschuldigt zich bij hen dat hij geen nederlandstalige vertaling kan vinden voor boorput, mijnwerker, regering, verantwoordelijkheid, federale overheid, lachen, zeveren, wiezen en pitjesbak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s