Art walking in the rain, een artistieke route langs vijf bijzondere ruimten in Lier

Opnieuw strijkt galeriehouder -en winnaar van de Cultuurprijs 2021- Peter Everaert neer in de Lierse binnenstad. In een aantal lege winkelpanden nodigde hij kunstenaars uit om hun werk tentoon te stellen. De Artwalk neemt je mee op een artistieke route langs vijf tentoonstellingsruimten. De rode draad doorheen de verschillende locaties is de mens in al zijn gedaantes. TheArtCouch trok door de regenachtige Netestad op zoek naar deze gedaantes.  

Reeds verschillende jaren trekken Galerie Artisjok en zijn eigenaar Peter Everaert met succes ten strijde tegen de leegstand in de Lierse winkelstraten. Waar andere panden naar een nieuwe bestemming hengelen met een bordje ‘te huur’ tegen de gevel, brengt Artisjok een artistieke meerwaarde in het straatbeeld.

Mijn tocht vangt aan in het Timmermans-Opsomerhuis en het stadspark. Aan de gevel waar vorig jaar nog een controversieel naakt van fotograaf Bart Ramakers prijkte, hengelt nu een man met octopuskapsel naar de aandacht van (toevallige) voorbijgangers. Hier stellen vier vrouwelijke kunstenaars hun werk tentoon onder de noemer ‘Homo sum’ (‘Ik ben een mens’).

werk van Ulrike Bolenz (foto: Yves Joris)

Tanya Atanasova maakt hyperrealistische portretten met een twist. Iets gelijkaardigs doet Elke Desutter  met video’s, fotocollages en installaties. Ze toont stukken van mensen zoals ze zijn – en dat is niet als lustobject. Ulrike Bolenz geeft portretten en foto’s van menselijke figuren een bijzondere transparantie door ze in te sluiten in plexiglas en ze te bewerken met acrylverf, zodat ze in hun abstracte context een opvallende uitdrukking krijgen. Geerke Sticker ten slotte maakt met natuurlijke materialen als klei, planten en zelfs mest elementaire vormen als hoofden en schedels, die een sterke band met de aarde vertonen, alsof ze er in gevonden werden of eruit voortgekomen zijn.

Vervolgens voert mijn culturele odyssee me naar Grote Markt 6 waar kunstenaar Walter Dermul onder de noemer How did I get here? zijn picturaal oeuvre presenteert. In een voormalig bankkantoor toont hij figuratief werk waarin hij mensen in bevreemdende kleuren en omgevingen afbeeldt. Hierdoor doen zijn schilderijen existentialistische vragen rijzen over de mens, zijn situatie en zijn bestaan.

Walter DERMUL, Pool (100×70)

Het zwaartepunt van de artistieke tocht ligt in de Antwerpsestraat, waar het gevarieerde, eigenzinnige, ernstige maar soms ook grappige en absurde werk van liefst dertien kunstenaars in de gebouwen van Rerum Novarum aan de Antwerpsestraat 35 in dialoog treden met de bezoekers. Oude bekenden zoals Roel Stels, William Sweetlove en Evelien de Jong passeren de revue. In een hoekkamertje heeft kunstenares Eva Nauwelaerts haar eigen blacklightruimte ingericht. Het is even wennen wanneer ik de ruimte binnentreed en mezelf even 30 jaar terug in de tijd waan. Eva werkt met plastiek en ander recyclagemateriaal dat in haar handen verandert in eclectische kunst.  

Een beetje verder in de straat, op het nummer 62, exposeren Bart Ramakers, Frédéric Fontenoy en Paul Zhen onder de noemer The spirit and the flesh foto’s van vrouwen in glamoureuze of confronterende ensceneringen. De Amerikaanse fotograaf Paul Zhen volgde nog workshops bij Bart Ramakers en liet zich er voor deze samenwerking zeker door inspireren.

We eindigen een huisnummer hoger in de Antwerpsestraat 64 waar meer werk opgesteld staat van de vier kunstenaressen van Homo Sum.

Opnieuw slaagt Peter Everaert erin met Artwalk 2021 om leegstand om te toveren tot artistieke en culturele meerwaarde. Bekende en minder bekende kunstenaars, gevestigd en nieuw artistiek talent komen samen in de Netestad. Of ik op de verschillende locaties steeds de mens in al zijn gedaantes gezien heb, zoals de rode draad beweert? Soms is er wat verbeelding nodig maar het enthousiasme en de kwaliteit van de kunstenaars maken het de moeite om zeker eens af te zakken naar Lierke Plezierke.


De kunstroute Artwalk, het grote artistieke zomerevenement van Galerij Artisjok, is open van vrijdag 9 juli tot en met zondag 29 augustus, op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s