De route naar De Pont wordt herberekend

Wat is het resultaat van dertig jaar verzamelen? En hoe bekijken we deze collectie van vanuit deze turbulente tijden? in het Nederlandse Tilburg gaat de vorig jaar aangetreden directeur Martijn van Nieuwenhuyzen, de confrontatie aan met deze vragen. Nieuwe aankopen en zeldzaam getoonde stukken treden in dialoog met de bezoekers.

Het oude adagium indachtig dat een beeld meer zegt dan duizend woorden , heeft De Pont een prachtige documentaire online gezet die je gedurende een uur meeneemt doorheen het museum.

De Pont: ruimte voor kunst (2019)

Maar TheArtCouch gaat ook graag ter plekke om zelf een eigen oordeel te vellen. Het was opnieuw een moeilijke keuze om ons te beperken tot drie hoogtepunten, want kiezen is steeds opnieuw een beetje verliezen met klinkende namen als Marlène Dumas, Thomas Schütte, Bill Viola …

We besloten dan ook om te kijken of het museum ook de jongere museumbezoeker zou kunnen bekoren. Onze selectie bewijst dat kinderen absoluut zullen genieten van de aanwezige kunstwerken.

Onze highlights:

/1/ Rosemarie Trockel – Kinderspielplatz (1999)

Terug naar de kindertijd op de Kinderpsielplatz van Rosemarie Trockel (1999) – Foto’s :Artmonitor.be

De tentoonstelling De route wordt herberekend dankt haar naam aan dit kunstwerk. Volgens Van Nieuwenhuyzen verwijst het werk naar de niet-alledaagse omstandigheden waarin de kunstwereld zich bevindt: veerkracht en wendbaarheid zijn meer dan ooit nodig.

Voor kinderen is het werk een pretpark waar ze spijtig genoeg niet mogen aan komen. Maar ik denk dat vele volwassenen hetzelfde gevoel hebben.

/2/ Job Koelewijn, The Clockshop (2003)

Job Koelewijn: The Clockshop, collectie De Pont, Tilburg(foto Peter Cox)

Dit kunstwerk uit 2003 vormt het beginpunt van de tentoonstelling. Op het moment van bezoek stond de installatie stil. Een betere illustratie van de wereld die tot stilstand komt, kan je niet vinden. Zelfs de tijd verdwijnt achter gesloten deuren. Bij het vertrek schommelde de installatie zachtjes heen en weer. Een geruststellend gevoel dat de inertie ons nog niet volledig in de greep heeft.

/3/ Anish Kapoor, Vertigo (2008)

Vertigo, 2008, roestvrij staal, 218,5 x 464 x 89 cm

Oudere bezoekers zullen met nostalgie terugdenken aan de gelijknamige film van Alfred Hitchcock met een aan hoogtevrees lijdende James Stewart. Met zijn ‘Vertigo’ evoceert Anish Kapoor eenzelfde gevoel van desoriëntatie waarin zowel groot als klein zich laat onderdompelen.

// Ga dat zien!

… want Tilburg is dichterbij dan je denkt.
… De Pont is er opnieuw in geslaagd om met zijn collectie in te spelen op de noden van onze tijd en doet dit op een manier waarin zowel jong als oud zich kunnen herkennen.
… de architecturale omgeving nodigt bovendien uit om niet alleen naar de kunstwerken te kijken.


PRAKTISCH:
De tentoonstelling De route wordt opnieuw berekend loopt nog tot 3 juni 2021.
Link: https://depont.nl/tentoonstelling/de-route-wordt-opnie

Dit artikel verscheen reeds eerder als Expoflits bij TheArtCouch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s