Het Stadsmus gaat in dialoog met hedendaagse kunstenaars.

Hoe breng je collectiestukken samen met hedendaagse kunstwerken? Met deze vraag in het achterhoofd dook curator Lut Maris in het depot van het Hasseltse Stadsmus. Het resultaat ‘Ménage à deux’ levert alvast een tentoonstelling op waarvan de som van 1+1 meer dan 2 is.

Lut Maris heeft net een rit van Knokke naar Hasselt achter de rug. Ze is niet alleen curator van ‘Ménage à deux’, ze is ook de drijvende kracht achter Galerij de Mijlpaal met vestigingen in Knokke-Heist en Heusden-Zolder.

De rit heeft haar duidelijk opgeladen, want gedurende twee uur neemt ze TheArtCouch op cultureel sleeptouw doorheen deze prachtige patriciërswoning. Ze licht elk artistiek duo toe en haar enthousiasme doet de zon schijnen achter de verdonkerde ramen.  Hoe moeilijk wordt het dan nog om een persoonlijke Top-3 samen te stellen?

Onze highlights:

/1/Berlinde De Bruyckere – The Pillow

The Pillow – Berlinde De Bruyckere (foto Artmonitor.be)

Een klein beeldje van een vrijend koppel, keramiek in rood en geel, bijna vergeten in de plooien van de tijd treedt in de spiegelzaal van het Stadsmus in dialoog met ‘The Pillow’ van De Bruyckere. In het werk van Berlinde heeft de partner plaats gemaakt voor een kussen. Het broze, anonieme lichaam zoekt troost in de warmte van witte dons. Door de opstelling van de spiegels is het quasi onmogelijk om een foto te maken van het werk zonder zelf in beeld te komen (maar het is mogelijk 😉). Je voelt je een voyeur bij deze intimistische werken.

/2/ Joke Raes – Wenssteen

Gordijngewicht (foto Artmonitor.be)

Een metalen gordijngewicht in de vorm van een hand die een tros druiven vasthoudt hangt statig naast ‘Wenssteen’ van Joke Raes. “Het werk toont tientallen handschoenen gevuld met draadjes, maar er is meer”, lacht Lut. En dadelijk steekt ze van wal en vertelt het Portugese sprookje van de wenssteen. Over hoe een hongerige soldaat in een dorp aankomt en vraagt om een steen te koken. De ene dorpeling na de andere reikt ingrediënten aan en uiteindelijk geniet het ganse dorp van een heerlijke soep waaraan iedereen apart bijdroeg. De volgende ochtend trekt de soldaat verder. De steen was slechts een aanleiding om het individu te overstijgen. Een mooi verhaal in tijden van corona.

/3/ Ick Reuvis – Surplace

Hasselaar Patrick – Ick – Reuvis is van vele markten thuis: gediplomeerd binnenhuisarchitect, geëngageerd designer maar ook docent. Zijn ‘Surplace’ kan een ode zijn aan de wereld die tot stilstand komt, maar evenzeer aan de vele Vlaamse wielerkoersen die niet zullen plaatsvinden. Luister naar wat curator Lut Maris er zelf over te zeggen heeft:

// Ga dat zien!

… want dan kom je te weten hoe Berlinde De Bruyckere, Koen Vanmechelen, Fred Eerdekens, Johan De Wit, Stefan Annerel, Stephanie Leblon, Joke Raes, Mireille Robbe, Stefan Peters, Warner Berckmans, David Huycke, Nick Ervinck, Renato Nicolodi, Patrick Ceyssens, Ick Reuvis, Rudi Knoops, Peter Deleu, Kristof Vrancken, Lore Langendries en Jonas Vansteenkiste de dialoog aangaan met de depotstukken.
… geen tijd meer om af te zakken naar Hasselt? Geniet van de virtuele rondleiding.


PRAKTISCH:
De tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 30 augustus
Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt
www.hetstadsmus.be

Dit artikel verscheen reeds eerder als Expoflits bij TheArtCouch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s