Cool Japan in het MAS

Op vrijdag 18 oktober 2019 opent in het MAS de expo ‘Cool Japan’. Aan de hand van unieke historische stukken zoals Hello Kitty, samoerai en yokai (griezelige monsters) worden bezoekers ondergedompeld in de wereldwijde fascinatie voor en lange traditie van Japanse beeldcultuur.

Uki-Uki (2012), Hiroyuki Matsuura, courtesy of Tokyo Gallery

Zelda, Sailor Moon en Hello Kitty: het zijn allemaal wereldberoemde iconen uit de Japanse beeldcultuur met een rijke voorgeschiedenis. Zo is de stijl van de hedendaagse Japanse tekenaars of ‘mangaka’ onder andere beïnvloed door de historische prentkunst en de technieken van oude meesters. Met unieke historische stukken uit eigen collectie en bruiklenen toont het MAS deze lange traditie. Enkele topstukken van de Japanse collectie van het MAS zijn de originele prenten ‘Negen Overdenkingen over de Onreinheid van het Lichaam’ die dichter Max Elskamp in de 19e eeuw verzamelde. Voor de expo Cool Japan worden de originele schilderingen na lange tijd opnieuw tentoongesteld.

Kawaii

In ‘Cool Japan’ kunnen bezoekers ook hedendaagse Japanse kunst bewonderen met imposant werk van eigentijdse kunstenaars zoals Yoshitomo Nara en  Sebastian Masuda. Masuda’s ‘Colorful rebellion-the Seventh Nightmare’ is een indrukwekkende kleurrijke installatie die refereert aan ‘kawaii’ of de Japanse schattigheidscultuur maar die de bezoeker tegelijkertijd een onbehaaglijk  desoriënterend gevoel geeft. Die beleving is ook terug te vinden in het op het eerste zicht schattige, maar bevreemdende beeld ‘Puff Marshie’ van Yoshitomo Nara, dat voor de expo vanuit de Fruithoflaan in Berchem naar het MAS verhuist. De cute fashion uit Tokio is wereldwijd gekend en weet zelfs zangeres en popicoon Lady Gaga te inspireren. Haar opvallende Hello Kitty – schoenen zijn ook één van de blikvangers van de expo.

Cool Japan – Hello Kitty schoenen Lady Gaga -photo Kirsten van Santen

Antwerpen en Japan

‘Cool Japan’ verbindt Antwerpen en Japan met elkaar. Traditionele Japanse vormelijke elementen zijn ook terug te vinden bij Antwerpse modeontwerpers. Net als de Japanse avant-gardisten put Antwerps ontwerpster Ann Demeulemeester inspiratie uit het imperfecte, wat te zien is in de assymmetrie van haar ontwerpen. Maar ook Haider Ackermann – die zijn atelier in Antwerpen heeft – gebruikt Japanse elementen zoals wikkeltechnieken die aan een klassieke kimono doen denken, of plooien die lijken te verwijzen naar de Japanse papiervouwkunst origami.

Omgekeerd was er in Japan ook een opvallende fascinatie voor de koekenstad, vooral dan voor het verhaal over ‘Nello en Patrasche’ uit de 19e eeuwse novelle roman ‘A Dog of Flanders’. Het ontroerende verhaal over weesjongen Nello en zijn hond Patrasche dat zich afspeelt in  en rond Antwerpen is erg gekend in Japan door de animatiereeks die in 1975 uitkwam.

Copyright_Colorful_rebellion_seventh_nightmare_PhotobyGion

‘Cool Japan’ belooft een kleurrijke mix te worden voor een veelzijdig publiek. Bezoekers zullen meer kunnen doen dan kijken alleen: ze kunnen er onder meer een babbeltje slaan met robot Pepper of mangastrips lezen in de bibliotheek.

‘Cool Japan’ is een expo naar een tentoonstelling van het Nationaal Museum van Wereldculturen, Nederland en door het MAS herwerkt voor Antwerpen.

De tentoonstelling loopt van 18 oktober 2019 tot 19 april 2020.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s