Schilders en Schrijvers : 50 jaar Galerie De Zwarte Panter

Exact 50 jaar na de opening van Galerie De Zwarte Panter ontving galerist Adriaan Raemdonck gisteren het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience huldigt Raemdonck met de tentoonstelling  ‘Schilders en Schrijvers – Vijftig jaar de Zwarte Panter’. De Zwarte Panter is de langst bestaande galerie in het Vlaamse kunstlandschap.

Vanaf 6 december toont Adriaan Raemdonck in de historische Nottebohmzaal kunstenaarsboeken die hij in de loop van de jaren realiseerde. In 1970 startte hij met Herbert Binneweg, Roger Vandaele en Roger Van Akelijen een ets- en zeef­drukatelier. Kunstenaars als Fred Bervoets, Wilfried Pas, Jan Cox, en later Nick Andrews, Michel Buylen, Benjamin Demeyere en Tom Liekens gingen een co-creatie aan met schrijvers als Roger de Neef en Jeroen Olyslaegers. Deze samenwerkingen tussen kunstenaars en auteurs resulteerden in vaak verrassende bibliofiele edities waarin woord en beeld elkaar aanvulden. Ook dubbeltalenten als Hugo Claus, Paul de Vree, Pjeroo Roobjee, Marcel van Maele en Jan Vanriet werkten met Raemdonck samen.

Gedurende vijf weken wordt een selectie van deze kunstenaarsboeken gepresenteerd. Het zijn stuk voor stuk edities waarin tekst naast beeld een complementair verhaal vertellen. Affiches van de galerie brengen de oude expo’s opnieuw tot leven. Tijdens toonsessies zal Adriaan Raemdonck bezoekers ontvangen en vertellen over ‘zijn galerie’.

Beeld: Victoriano Moreno

Adriaan Raemdonck (°1945) opende op 5 december 1968 de galerie De Zwarte Panter in de Antwerpse binnenstad. Sinds 2 oktober 1970 is de galerie ondergebracht in de Hoogstraat: in een historische site met middeleeuwse kapel. Nu, vijftig jaar later, is De Zwarte Panter een gevestigde naam in zowel het Vlaamse, het Belgische en ook Europese galerie-landschap. Het is een plaats waar beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers, curatoren, journalisten, verzamelaars, kunstliefhebbers elkaar treffen. Voor de jubileumtentoonstelling Schilders en Schrijvers – Vijftig jaar de Zwarte Panter trekt de galerie naar de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het wordt een confrontatie tussen een oude en nieuwe generatie schilders en schrijvers in boekvorm.

Praktisch

·    Tentoonstelling Schilders & schrijvers : 50 jaar Galerie De Zwarte Panter

·    6 december 2018 – 13 januari 2019

·    Nottebohmzaal, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

·    Van dinsdag tot en met zondag, van 13 tot 17u

·    Er worden rondleidingen georganiseerd met als gids Adriaan Raemdonck zelf en enkele kunstenaars die met hem samenwerken.

Foto: Adriaan Raemdonck in de Nottebohmzaal, omringd door kunstenaarsboeken. Beeld: Victoriano Moreno

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s