Art on the crosstrainer: Hokusai

45 minuten per aflevering: 2700 seconden en 700 calorieën, oftewel 3.85 seconden per calorie. Om 1 kilogram lichaamsvet te laten verdwijnen dien je 7000 Kcal te verbranden. Een simpele berekening levert dus op dat, wanneer ik de volgende maanden de kunstgeschiedenis van Rubens tot Lucian Freud op video bekijk, ik een transformatie zal ondergaan van muze van hierboven vernoemde kunstenaars tot muze van Giacometti. 

hokusai

The great wave – Hokusai

Het zal je maar overkomen. Na een carrière van meer dan 50 jaar wil je het eindelijk kalmer aan doen, maar dan gooit je kleinzoon roet in het eten. Spijtig voor de man in kwestie, maar een zegen voor liefhebbers van Oosterse kunst. De kleinzoon van Hokusai vergokte het ganse familiekapitaal waardoor opa verplicht werd om opnieuw achter de tekentafel te kruipen. Het leverde een van de mooiste prenten uit de Japanse geschiedenis op: the great wave off Kanagawa (‘De Golf’ voor de vrienden). De Golf is echter geen alleenstaand kunstwerk, maar maakt deel uit van een geheel van 36 prenten met uitzichten op de Fujiberg.

Hokusai werd 89 jaar oud. Hij heeft net niet de leeftijd bereikt om de diepste betekenis der dingen te doorgronden zoals hij in onderstaand citaat beweerde:

At the age of five years I had the habit of sketching things. At the age of fifty I had produced a large number of pictures, but for all that, none of them had any merit until the age of seventy. At seventy-three finally I learned something about the true nature of things, birds, animals, insects, fish, the grasses and the trees. So at the age of eighty years I will have made some progress, at ninety I will have penetrated the deepest significance of things, at a hundred I will make real wonders and at a hundred and ten, every point, every line, will have a life of its own.

Toen Japan in de 19e eeuw zijn grenzen (verplicht) opende voor het westen, betekende dit ook een doorbraak voor de Oosterse kunst. Via handelsroutes bereikten werken van Hokusai en andere kunstenaars Parijs en andere artistieke pleisterplaatsen. Claude Debussy liet zich voor La Mer  inspireren op De Golf. Een afbeelding bevond zich in de studeerkamer van de componist en op de eerste uitgave van zijn werk prijkte de gelijknamige golf.

LaMer3
The great wave – Hokusai

Hoewel The Wave amper 25 op 35 cm meet, heeft het in ieder geval bijgedragen tot een van de mooiste composities van begin 20ste eeuw.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s