Ben jij een fan van performancekunst: Elmgreen en Dragset

elmgreen-and-dragset-performa11-11-11-15Stel je voor dat je een tentoonstelling bezoekt en je aandacht wordt getrokken door twee mannen die ieder aan een kant van een bed op een stoel zitten. Op een gegeven ogenblik staan deze mannen op, kleden zich uit en leggen zich vervolgens naakt op het wachtende bed. Je staart (al dan niet) begrijpend naar deze twee naakte mannelijke lichamen lepeltje-lepeltje op het bed. Daarna kleden ze zich opnieuw aan en zetten zich op de wachtende stoelen. Dit ‘optreden’ herhaalt zich vier uur lang. Welkom in het werk 24/7/365 van het Scandinavische duo Elmgreen en Dragset. Bezoekers van het Irish Museum of Modern Art mogen zich de komende maanden verheugen op een video van deze performance. Bed en stoelen zijn aanwezig, maar voor de artiesten moet je je wenden tot het beeldscherm.

Performance kunst: ik blijf het er moeilijk mee hebben. Van het beschilderen van naakte modellen die vervolgens hun verfafdrukken aan het papier toevertrouwen (Yves Klein) tot een iets perverser optreden waarbij de artiest zichzelf door de arm laat schieten (Chris Burden). Maar artiesten gaan steeds verder bij het aftasten van hun artistieke grenzen. In de loop van volgende weken laat ik een staalkaartje op je los, waarna je zult verzuchten: ‘Dat kunnen mijn kinderen ook.’ Alleen hoop je dat ze het nooit zullen doen.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s