Nostradamus had gelijk

De profetie komt uit

Visitors_and_Mona_LisaIn een van zijn beroemde kwatrijnen waarschuwde Michel de Nostredame (aka Nostradamus) ons in de 16e eeuw al voor het gele gevaar dat Europa zou overspoelen. Wie momenteel in Parijs of andere Europese wereldsteden rondloopt, kan de Franse ziener alleen maar gelijk geven. Volgens een recente studie van Bank Of America Merrill Lynch zouden niet minder dan 109 miljoen toeristen (nog geen procent van de totale Chinese populatie) eens een blik over de Grote Muur willen werpen. Dat ze daarbij niet op een yuan meer of minder kijken blijkt uit diezelfde studie die aanhaalt dat Chinese toeristen in het buitenland meer dan 164 miljard dollar spendeerden ( een gemiddelde van 1.500 USD p.p.).

De lokale middenstand en toeristische diensten kunnen er alleen maar gelukkig mee worden, zou je denken. Het tegendeel is echter waar. Chinese toeristen maken het tegenwoordig zo bont dat de Chinese autoriteiten hun reizende landgenoten aanmanen om zich in het buitenland te gedragen. Een paar jaar geleden had ik zelf nog het genoegen een paar maanden door te brengen in het land van de rochelende, spuwende, wildplassende, roepende, alle reglementen negerende Chinese medemens door te brengen. Hoeveel malen heb ik niet een of andere voorkruipende Chinees bij zijn kraag moeten vatten om hem onder lichte dwang diets te maken dat ik me op dat moment niet voor mijn plezier op een bepaalde plek stond, maar wellicht dezelfde reden had als hij om aan te schuiven. Een verontschuldigende glimlach werd steevast mijn deel. Maar ondertussen heeft de Chinese economie ervoor gezorgd dat niet alleen het inkomen, maar ook de arrogantie groeide. Wie nu op een toeristische plek rondwaart, moet al een gele filter op zijn fototoesteln hebben staan om er geen Chinezen op te zien. Als je pech hebt, vertoont je foto wel een tiental V-tekens waarachter zich een grijnzend maanhoofd bevindt.

Ook in het Louvre was het niet anders. Gelukkig reizen Chinezen meestal in kudden waardoor je met enig organisatietalent de meute wel kunt vermijden. Wat je echter niet kunt ontlopen, is de familiefoto waarbij elk familielid het obligate V-teken brengt met op de achtergrond de Nike van Samotrace, de Venus van Milo, of … de Mona Lisa. Ik moet toegeven dat bij deze laatste zelfs Chinezen mistroostig het hoofd lieten hangen. Er was geen doorkomen aan. Voor elke vierkante centimeter schilderij waren er wel 20 bewonderaars, waardoor je sneller in de slaapkamervertrekken van de Engelse Queen geraakt, dan op een meter afstand van Da Vinci’s meesterwerk. Met de selfiestick in aanslag wordt menig duel uitgevochten voor elke centimere terreinwinst. In het begin van de vorige eeuw zou een slimme suppoost de kranen opengedraaid hebben om de strijdende massa van elkaar te scheiden.

Van scheiden naar schijten

Ik heb me laten wijsmaken dat er aan de inkom van het Louvre een bordje zou hangen (gelukkig alleen in het Chinees) dat bezoekers aanmaant om alle scatologische uitspattingen op de daartoe voorziene plekken te laten gebeuren (vrij vertaald: elk kakje in het bakje). Groot was dan ook mijn verbazing (en tevens verontwaardiging) dat een moeder in een hoekje van een van de zalen een krant bovenhaalde en haar zoontje daarop zijn behoefte liet doen. Een toegesnelde suppoost kon alleen maar post factum ervoor zorgen dat er geen klein stroompje door de zaal vloeide.

Er is nog werk aan de winkel voor de Chinese regering. Alle opbrengsten voor het toerisme ten spijt.

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s