Sunday sounds: un bel di vedremo

Iimagesedereen kent de aria Un bel di vedremo uit Puccini’s Madame Butterfly. Het verhaal van de Amerikaanse marineofficier Pinkerton en de Japanse geisha Cio Cio San (bijgenaamd ‘Butterfly’). Een traditioneel liefdesverhaal als dertien in een dozijn. Verliefd, getrouwd, kind. Maar de roep van de horizon is sterker dan de band om zich te vestigen. Pinkerton vertrekt en laat Butterfly achter. Wanneer hij drie jaar later terugkeert, is hij in het gezelschap van Kate, zijn nieuwe echtgenote. Voor Butterfly, die trouw op zijn terugkomst heeft gewacht (un bel di) zit er niet anders op dan eervol te sterven. Ze pleegt zelfmoord met het zwaard van haar vader.

De opera staat momenteel nog steeds hoog op de programmatielijsten van de verschillende operahuizen, maar toen deze in 1904 in première ging in de Milaanse Scala was het publiek allerminst onder de indruk. Met dierengeluiden brachten ze hun ongenoegen tot uiting. Het kan verkeren.

Enkele jaren geleden nam enfant terrible deze aria onder handen. Ik hoorde zijn versie voor het eerst in Ubud (Bali): Un bel di vedremo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s