De puurheid van Brancusi

brancusi_2Op 16 maart 1957, vandaag 58 jaar geleden, stierf de Roemeense schilder, fotograaf en beeldhouwer Constantin Brancusi.  Hoewel geboren in Roemenië, speelde het leeuwendeel van Brancusi’s leven zich af in Frankrijk. Het talent van de jonge Brancusi bleef niet onopgemerkt en niemand minder dan Rodin nodigde hem uit om een opleiding bij hem te volgen. De ambitieuze Brancusi verliet echter na twee maanden Rodins atelier met de woorden dat onder hoge bomen niets kan groeien.

Na de doorgang bij Rodin legde Brancusi de wortels van zijn revolutionair-abstracte stijl, die wellicht het bekendst is bij zijn maiastra. Over een periode van meer dan 20 jaar creëerde hij immers evenveel beelden van deze mythologische vogel waarvan men beweerde dat deze de toekomst kon voorspellen.

De kunstenaar werd 81 jaar oud en werd begraven op het Montparnasse kerkhof in Parijs, te midden van standbeelden die hij maakte voor andere overleden kunstenaars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s