Marge Simpson en moderne kunst

mona-lisa-to-margeHet zou een kwisvraag kunnen zijn: wat hebben Kate Winslet op het voorplecht van Titanic, de albumhoes van The Wall van Pink Floyd en de filmposter van ET met elkaar gemeen? Na lectuur van Mona Lisa to Marge zal het antwoord duidelijk zijn. Deze krachtige iconen uit de hedendaagse cultuur vinden alle drie hun oorsprong in de (klassieke) schilderkunst.

Als men over kunstboeken spreekt, valt de naam van uitgeverij Prestel zelden. Phaidon, Taschen, Ludion zijn wellicht bekender in onze Lage Landen. Tijd om aandacht te besteden aan deze verborgen parel in het kunstboekenlandschap. In Mona Lisa to Marge, how the world’s greatest artworks entered popular culturegaan Bonazzoli en Robecchi op zoek naar de onderliggende redenen waarom sommige kunstwerken of kunstenaars uitgroeien tot iconen. Ze komen tot de conclusie dat vier simpele vragen aan de basis liggen: wie zegt iets, waar wordt het gezegd, wat zegt men en tot slot hoe wordt het gezegd.

Lees verder op de website van TZUM.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s