Iconen van verstilling – de gevoelige plaat van Hilde Pinnoo

U bent gewaarschuwd: deze recensie gaat u tijd kosten. Meer dan 1.700 woorden, 10.000 tekens laat ik op u los. De handleiding is heel simpel: ofwel wandelt u met mij mee doorheen de wereld van Hilde Pinnoo, ofwel trekt u er zelf op uit en laat u zich verrassen door het oeuvre van deze (veel te) onbekende dichteres die met De gevoelige plaathaar derde bundel publiceert bij Uitgeverij P.

tijdvliegtMen neme een mespuntje letters
De Antwerpse boekenbeurs is achter de rug en zoals steeds levert dit boekencircus een lawine aan meningen op waarin zowel de wederopstanding als de teloorgang van het boek aangekondigd worden. Ook dit jaar zijn er geen verrassingen in de verkoopcijfers: kookboeken blijven het goed doen en ook gevestigde waarden zoals Pieter Aspe, J.K. Rowling en toch wel verrassend Khaled Hosseini lossen de (verkoop)verwachtingen meer dan in. Maar toch. Plots komt even de bankier in mij bovendrijven. Deze editie van de boekenbeurs trok niet minder dan 155.000 bezoekers aan. Als ik de Top-3 van fictie en non-fictie samentel, kom ik op ongeveer 7.000 verkochte exemplaren, of ongeveer 4.5%. Met cijfers kan je natuurlijk alles staven, maar toch: hoe zou een supermarkt reageren waar meer kijkers dan kopers zijn? Ik hoor u al denken: feestdagen, ideeën opdoen, B(ekende) V(laming) of B(ekende) A(nderen) staren, of gewoon even een dagje uit. Redenen zijn er genoeg om de boekenbeurs te bezoeken, want lezen is een feest. Terwijl sommige zalen bijna volledig ingepalmd worden door uitgeverijmastodonten, zweeft er tussen de struinende massa bij momenten een bekende geur. Neen, ik spreek niet over de vele eetgelegenheden waar gemikt wordt op meer dan alleen maar de literaire onderbuik of over de verschillende kookdemonstratie waarbij een bekende kop/kok het nieuwste kookboek aan de man/vrouw tracht te brengen. Het is de geur van met liefde gezette letters, van woorden die perfect gegaard werden op eigen ambachtelijke wijze en van uitgevers die niet alleen de getallen achter het boek zien, maar ook de inhoud hoog in het vaandel dragen.

(Lees verder)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s