Venkel te huur

Wandelen in Antwerpen Noord is steeds weer een kleine wereldreis. De harde klanken van een Oost-Europees dialect vermengen zich met de gorgelende keelklanken uit de Magreblanden. In de Somalische club Horseed lijken de klanten onafgebroken te ruzieën met elkaar, maar de witte streep onder hun neus verraadt het tegendeel. De Diepestraat, Sint-Gummarusstraat en Handelstraat vormen een microwereld op zich. Hier zijn verkeersopstoppingen schering en inslag. Niemand toetert als de wagen voor hem plots stopt en de eigenaar een spontane babbel aanvat met een toevallige voorbijganger die niet minder dan een verre neef blijkt te zijn van de vader van zijn vriend. Vanuit bakkerijen waaiert de geur van amandelkoekjes tegemoet terwijl even verder gebraden kippen om aandacht en kopers smeken. Hier staat de tijd stil. Wellicht noodgedwongen heeft de tijd zich aangepast aan de verschillende tijdszones die hier geconcentreerd samenleven.

Hier vind je een slagerij die in oranje letters trots de naam Rotterdam draagt. Hier heerst de weeë geur van lamsvlees, hier wordt gehakt nog door de molen gedraaid zonder dat er een chemische formule aan te pas komt. Enkele meters verder afficheert Bilal zijn charons, dadels en verse vijgen. Hier koopt men olijven nog per kilo in plaats van in plastieken Delhaizepotjes. Proeven, graaien en betalen. Aan de overkant zit de kapper rustig te wachten op klanten.

amsterdam

Zijn zaak zit vol, zijn kappersstoelen leeg. De klanten zijn toevallige voorbijgangers. Ontvluchten ze de plotse regenbui of komen ze gewoon even langs om een bij te praten, herinneringen op te halen aan de plaatsen die ze achtergelaten hebben. Elk een eigen taal, een eigen klemtoon, een eigen versie van het Nederlands. Dat deze versie van wat wij Nederlands noemen niet altijd voldoet aan de vormvereisten van Van Dale laat ik even in het midden. Waarom zou men onze taal aan banden leggen, wanneer men zijn zaak te huur aanbiedt met de volgende woorden:

venkel

Een groente te huur en meer info te verkrijgen bij een mier. Een mens zou voor minder een glimlach op de lippen krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s