Kairos: een nieuwe bevlogenheid

Grijp de tijd bij de kuif

kairosHet is bijna vijf jaar geleden sinds Joke Hermsen het begrip tijd uit de vergeethoek haalde met haar essaybundel Stil de tijd. Met een titel die ontleend is aan een dichtregel van Gerrit Kouwenaar (‘spel het vlees, stil de tijd, leef nog even’) bracht de schrijfster een fascinerend beeld over het tijdsdenken in de westerse filosofie. Nu is ze er terug met Kairos, een nieuwe bevlogenheid en de Griekse god zag dat het goed was.

Joke Hermsen is hot. Of om meer precies te zijn, het onderwerp waarover ze schrijft. In een wereld waarin tijd tot een economisch goed gedegradeerd is, wordt ontsnappen aan deze genadeloze tik-tak een daad van pure vrijheid. We hebben steeds minder tijd, gaan er ook steeds minder goed mee om. We verlummelen kostbare uren, minuten en seconden voor beeldschermen. Vadertje Tijd, Chronos, geraakt steeds verder buiten ons bereik. Chronos, steevast afgebeeld met een baard en zandloper, is bekender dan Kairos, de jongste zoon van Zeus. Na lectuur van Kairos, een nieuwe bevlogenheid zal deze jongeling geen nobele onbekende meer zijn voor de lezer.

lees verder op de website van TZUM.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s